Exporteurs verwachten groei

852

ROTTERDAM – Exporteurs geven aan dat de export in 2014 met 8,5 procent is gegroeid. Ook voor 2015 zijn Nederlandse exporteurs positief gestemd en verwachten zij een gemiddelde groei van 9 procent.

Exporteurs verwachten groei ‘Het optimisme blijft groot, zeker nu het economische herstel zich voortzet. Zo hebben alle sectoren in 2014 groei gerealiseerd en zijn ook de verwachtingen voor het komende jaar gunstig’, zegt Bart Jan Koopman, directeur van Fenedex. ‘Twee op de drie exporteurs verwachten dit jaar een groeiende exportomzet te realiseren. Hierbij is het zeer positief dat bijna drie kwart van de bedrijven aangeeft dat de exportgroei te danken is aan een groeiende orderportefeuille.’

VS maakt comeback

De Europese Unie blijft van groot belang voor de export. Zo realiseren Nederlandse exporteurs 66 procent van de totale export in EU-landen. Ook in 2014 was Duitsland de belangrijkste handelspartner, gevolgd door België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Voor 2015 verwachten de meeste exporteurs een stijgende exportomzet in markten buiten Europa. De ranglijst wordt aangevoerd door China (65 procent) en de VS (60 procent). De VS zijn bezig aan een geleidelijke comeback en staan voor het eerst sinds 2009 in de Top-3 van belangrijkste exportmarkten buiten de EU.

Conflict Rusland

Het conflict tussen Rusland en Oekraïne heeft gevolgen voor Nederlandse exporteurs. In het onderzoek voeren beide landen de lijst aan van markten waaruit exporteurs zich in 2014 hebben teruggetrokken. Rusland wordt ook voor het eerst sinds jaren niet bestempeld als groeimarkt. 41 procent van de exporteurs heeft zijn omzetexport op deze markt in 2014 juist zien dalen; voor 2015 verwacht nog eens 48 procent een omzetdaling. Ook voor de exportomzet naar Oekraïne wordt een omzetdaling voorzien, van 41 procent.

Noord-Amerika

Bijna de helft van de exporteurs (44 procent) heeft in 2014 nieuwe exportmarkten betreden. In 2015 zegt een kwart van plan te zijn een nieuwe markt te betreden. In de Top-5 van nieuwe markten komt geen Europees land voor. De meeste exporteurs beschouwen Canada en de VS als aantrekkelijk afzetgebied, gevolgd door BRICT-landen Turkije, Brazilië en China.

Flexibel en risicobewust

In de snel veranderende wereld tonen exporteurs zich bewust van de kansen en risico’s en spelen ze hier flexibel op in. Zo geeft 52 procent van de respondenten aan bij wijzigingen op hun exportmarkten op ieder gewenst moment van focus te kunnen veranderen en doet bijna de helft aan geografische risicospreiding. Betalingsrisico’s en kredietwaardigheid zijn tevens belangrijke onderwerpen voor exporteurs. Bijna 80 procent is op de hoogte van de kredietwaardigheid van zijn afnemers en bijna drie kwart van de respondenten geeft aan hier rekening mee te houden bij het afspreken van de betalingscondities. ‘Iets meer dan 90 procent van de ondervraagde exporteurs dekt zijn betalingsrisico’s af’, zegt Tom Kaars Sijpesteijn, directeur van Atradius Nederland. ‘Meer dan de helft kiest hierbij voor het afsluiten van een kredietverzekering. Zeker in nieuwe markten of wanneer er sprake is van nieuwe afnemers is dit naast vooruitbetaling en gebruik van een letter of credit een beproefde methode om veilig internationaal zaken te doen.’ (Bron: Fenedex)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief