Export groeit nog maar licht, vooruitzichten zijn minder

425

Het volume van de export van goederen was in augustus 0,7 procent groter dan in augustus 2013. Een maand eerder groeide de export bijna 4 procent. De groei van de export is toe te schrijven aan de wederuitvoer. De uitvoer van Nederlands product kromp. Dit meldt het CBS vandaag.

Het volume van de import was in augustus 2,7 procent groter dan een jaar eerder. In juli groeide ook de import van goederen wat harder, ruim 7 procent.

Export groeit nog maar licht, vooruitzichten zijn minderWederuitvoer

De totale Nederlandse export groeide door de hogere wederuitvoer, de uitvoer van eerder ingevoerde producten. De uitvoer van Nederlands product kromp. Vooral de export van elektrotechnische machines, optische apparaten en transportmiddelen was hoger dan een jaar eerder, door zowel meer wederuitvoer als meer uitvoer van Nederlands product. Daartegenover stond onder meer een grote krimp van de uitvoer van aardolieproducten.
Vandaag publiceert het CBS ook dat de productie van de industrie in augustus met 1,4 procent groeide. Dat was vooral te danken aan de elektrotechnische- en machine-industrie.

Aanzienlijk verslechterd

Volgens de Exportradar van het CBS zijn de omstandigheden voor de export in oktober een stuk ongunstiger dan in september. Dat komt vooral doordat de laatste productiecijfers van de Duitse industrie veel slechter waren dan de voorgaande. De Exportradar laat aan de hand van zes indicatoren zien of de omstandigheden voor de Nederlandse uitvoer gunstiger of minder gunstig zijn geworden. (Bron: CBS)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief