Export groeit in mei met 0,7 procent

716

De export is in mei 0,7 procent gegroeid in vergelijking met een jaar eerder. In april kromp de export nog met 2,2 procent. De invoer daalde in mei 1 procent. In april was de import ongeveer op hetzelfde niveau als een jaar eerder.

Export groeit in mei 0,7 procentDe waarde van de goederenuitvoer kwam volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit op 36,8 miljard euro. Dat is 1,1 procent minder dan een jaar eerder. De invoerwaarde kromp met 3,0 procent tot 32,2 miljard euro. Het handelsoverschot bedroeg 4,6 miljard euro. Dat is 0,6 miljard euro meer dan in mei 2012.

Vooral de in- en uitvoerwaarde van machines en vervoermaterieel en industriële producten was fors lager dan een jaar eerder. Bij voeding en dranken was de handelswaarde daarentegen duidelijk hoger.
De handel met niet-EU-landen nam flink in waarde af, terwijl de waarde van de handel met EU-landen maar iets lager was dan een jaar eerder.

De in- en uitvoerprijzen waren voor de derde maand op rij lager dan een jaar eerder. Daarbij speelt de lagere olieprijs een belangrijke rol. De uitvoerprijzen waren 1,7 procent lager, de invoerprijzen 2,0 procent.