Export groeit bescheiden

592

De export was in april twee procent groter dan een jaar eerder. De stijging is wat groter dan in de voorgaande maanden, toen het relatief zachte weer de export negatief beïnvloedde.

In de eerste maanden van 2014 was er aanzienlijk minder vraag uit het buitenland naar aardgas. Dit negatieve weerseffect was in april kleiner. De invoer van goederen steeg met 1,2 procent ten opzichte van een jaar eerder. De groei van de invoer was kleiner dan in maart (3,1 procent).

Industrie produceert meer

Zowel de wederuitvoer als de uitvoer van producten van Nederlandse makelij lag in april hoger dan een jaar eerder. Het CBS maakte eerder deze maand al Export groeit bescheidenbekend dat de productie van de Nederlandse industrie al zeven maanden op rij hoger is dan in dezelfde periode een jaar eerder. Verder waren de ondernemers in de industrie per saldo positief over hun concurrentiepositie op de buitenlandse markt in het eerste kwartaal.

36 miljard

De waarde van de goederenuitvoer kwam in april uit op 36,1 miljard euro. Dat is 2,5 procent meer dan een jaar eerder. De invoerwaarde was 1,3 procent hoger dan in april 2013 en bedroeg 31,6 miljard euro. Het handelsoverschot was 4,5 miljard euro. Dat is 0,5 miljard euro meer dan in april 2013.

De in- en uitvoerwaarde van minerale brandstoffen was fors lager dan een jaar eerder, maar daar stond een duidelijke toename van de handelswaarde van industriële producten, machines en vervoermaterieel tegenover. Er werd meer gehandeld met EU-landen dan in april 2013. De waarde van de handel met landen buiten de EU was nagenoeg gelijk.

De in- en uitvoerprijzen waren in april lager dan een jaar eerder. Zowel de uitvoer als de invoer was 1,8 procent goedkoper dan in april 2013.

Juni zelfde als mei

Volgens de Exportradar van het CBS zijn de omstandigheden voor de export in juni hetzelfde als in mei. Ten opzichte van maart en april zijn de omstandigheden iets slechter. Dat is vooral te wijten aan een lagere groei van de Duitse industriële productie en een teruglopende tevredenheid van de Nederlandse industriële ondernemers over de buitenlandse orderpositie. De Exportradar laat aan de hand van zes indicatoren zien of de omstandigheden voor de Nederlandse uitvoer gunstiger of minder gunstig zijn geworden. (Bron: CBS)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief