EVT mag blijven varen

787

De veerdienst EVT (Eigen Veer Terschelling) mag van en naar Terschelling blijven varen. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vandaag bepaald na een spoed appèl tegen staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu.

EVT mag van de rechter blijven varen tot het College van Beroep voor het bedrijfsleven uitspraak heeft gedaan. Deze uitspraak wordt begin 2015 verwacht.

Teleurgesteld
Rederij Doeksen reageert teleurgesteld. ‘En niet in de laatste plaats voor de eilanders, die recht hebben op een stabiele, continue veerverbinding met de wal’, meldt de rederij. ‘De komende dagen gaan we het vonnis bestuderen, vaststellen wat de consequenties zijn en ons beraden op de noodzakelijke maatregelen. Deze zijn op dit moment nog niet bekend.’

EVT: ‘Tegenslag, maar wij gaan gewoon door’Gezonde concurrentie
Vorige maand bepaalde de rechter in Den Haag dat EVT per 1 februari moet stoppen met de veerdienst op Terschelling. De rederij ging daartegen in beroep middels een zogenaamd spoed appèl bij het Hof Den Haag. EVT vroeg het Hof voor 1 februari duidelijkheid te geven in verband met de belangen van de reizigers.

EVT blijft achter haar standpunt staan dat eerst de uitspraak van de procedure die loopt bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven over de aan Rederij Doeksen verleende concessie afgewacht zou moeten worden. ‘Er is nu het beeld geschapen dat Rederij Doeksen het financieel niet zal redden tot aan deze uitspraak’, schreef EVT toen. ‘EVT gelooft dit niet en blijft erbij dat een gezonde concurrentie in het belang is van de reizigers.’

Ernstige bedenkingen
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) uitte eerder al ernstige bedenkingen bij het eenzijdig opzeggen van de huur van de aanlegsteiger van veerdienst EVT door Rijkswaterstaat. Volgens de ACM lijkt het op een overtreding van de mededingingswet. ‘De opzegging van een lopende huurovereenkomst door een onderneming met een economische machtspositie is mededingingsrechtelijk gezien namelijk bijzonder risicovol als dat de concurrentie op lager gelegen markten uitsluit of beperkt, schrijft de ACM. De opzegging van de huurovereenkomst lijkt in dit geval direct tot gevolg te hebben dat de concurrentie tussen de zittende vervoerders EVT en TSM/Doeksen om personen- vracht- en autovervoersdiensten van het vasteland naar Terschelling uit te voeren geheel wordt uitgesloten. Het is niet aannemelijk dat EVT per 1 februari 1014 over een reëel alternatief kan beschikken voor de aanlegsteiger van Rijkswaterstaat.’ (Bron: Gerechtshof Den Haag)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van TotaalTrans

Volg TotaalTrans op Twitter