EVO ziet wet Asscher tegen schijnconstructies niet zitten

796

Het kan niet zo zijn dat verladers aansprakelijk worden gesteld voor cao-misstanden bij opdrachtnemers waarvan ze in alle redelijkheid geen weet van of invloed op hebben. Verladers kunnen en moeten geen cao-politie worden. Dat stelt verladersorganisatie EVO in een reactie op uitspraken van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken over schijnconstructies bij transportbedrijven.

Asscher zei woensdag op radio 1 een wet voor te bereiden waarin zogenoemde ketenaansprakelijkheid wordt geregeld. Met dit wetsvoorstel wil Asscher opdrachtgevers van transport medeverantwoordelijk stellen voor het niet naleven van de cao door de vervoerder. Zo wil de minister het mislopen van sociale premies en het uitbuiten van chauffeurs tegengaan.

Minister Asscher onderzoekt verdringing op arbeidsmarktCao
EVO stelt dat het naleven van de cao vooral een zaak is van cao-partners. Werkgevers en werknemers in de sector maken onderling cao-afspraken over onder meer het loon van chauffeurs. Opdrachtgevers, die hier niet bij betrokken zijn, verantwoordelijk stellen voor naleving van deze afspraken is in de ogen van EVO dan ook niet rechtvaardig.

Invulling
EVO is benieuwd naar de invulling van de plannen van Asscher. De verladersorganisatie is ook betrokken bij die invulling. EVO wijst erop dat verladers hun opdrachtnemers er nu al contractueel op wijzen dat zij de regels moeten naleven, ook op het gebied van arbeidsvoorwaarden. Verladers zijn echter niet in de positie om actief te controleren of de vervoerders en expediteurs zich hier ook aan houden.

Agent
Verladers willen niet de inspecteur zijn die controleert of arbeidsrechten worden gerespecteerd en regels worden nageleefd, simpelweg omdat zij dat niet kúnnen, aldus EVO. De organisatie wijst erop dat in een transportopdracht dikwijls zoveel schakels zitten in de uitvoering, dat een verlader helemaal geen zicht meer heeft op wie het fysieke vervoer uiteindelijk uitvoert. (Bron: EVO)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

Volg TotaalTrans op Twitter