EVO wil snel een handelsverdrag met VS

610

Verladersorganisatie EVO wil dat de Europese Unie en De Verenigde Staten snel een handelsverdrag sluiten. Dat laat de organisatie weten na het kritische debat in de Tweede Kamer gisteren over een mogelijk handelsverdrag tussen beide economieën.

Export vanuit Europa  naar de VS wordt stevig belast en zwaar gecontroleerd, wat handel onnodig duur maakt. Dat heeft een negatief effect op het resultaat van Nederlandse bedrijven. Een handelsverdrag moet  dat veranderen.

EVO wil snel een handelsverdrag met VSHandel faciliteren

Een gemiddeld Nederlands exportbedrijf is ongeveer 40.000 euro per jaar kwijt aan alle voorwaarden die de Amerikaanse overheid stelt. Voor veel als betrouwbaar gekwalificeerde Europese bedrijven zijn de regels overbodig. Voor deze zogenaamde AEO gecertificeerde kan een verdrag bijdragen aan versoepeling, onder meer op het gebied van voedselkeuringen.

Invoer

Volgens EVO zijn er bovendien veel besparingen mogelijk door afspraken te maken over lagere invoertarieven voor elkaars producten. Nu exporteert Europa voor 292 miljard euro aan goederen naar de VS. Nederland exporteerde in 2013 voor meer dan 16 miljard euro naar de VS. Daarover wordt gemiddeld 4%  invoerbelasting betaald. (Bron: EVO)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief