EVO opent website en helpdesk over EU-sancties tegen Rusland

651

Verladersorganisatie EVO opent een helpdesk om ondernemers te informeren zodat zij de sancties van de Europese Unie tegen Rusland zo goed mogelijk kunnen naleven. EVO opent daarvoor donderdagmiddag een speciale website waar ondernemers terecht kunnen.

Volgens de EVO hebben nog niet goed in beeld welke gevolgen de economische sancties van de EU tegen Rusland voor hun bedrijf hebben en wil daarom ondernemers bijstaan als de EU vandaag nadere details over de maatregelen bekend maakt. Daarnaast komt Rusland hoogstwaarschijnlijk op korte termijn met eigen sancties tegen Wit-Rusland vraagt geen extra zekerheid TIR-carnetEuropese bedrijven die mogelijk nog meer onduidelijkheid veroorzaken.

Sancties

De gevolgen van de ingestelde sancties verschillen sterk per bedrijf. ‘Dit geldt zowel voor de grootte van het bedrijf als de sector waarin het bedrijf actief is – zo geldt er een embargo op de in- en uitvoer van ‘dual-use’ goederen (goederen die zowel militair als civiel gebruikt kunnen worden) en energie-gerelateerde apparatuur en technologie. EVO vindt het daarom verstandig dat de sancties van de Europese Unie tegen Rusland alleen gelden voor nieuwe contracten. Tegelijkertijd verwacht EVO dat tegensancties van Rusland mogelijk wel voor huidige contracten gelden.’

Tegensancties

De totale export naar Rusland heeft een waarde van 6,9 miljard euro en bestaat voor 48 procent uit machines en transportmiddelen – een deel daarvan wordt ook voor militaire doeleinden gebruikt. Ook de vergunningplicht voor de uitvoer van bepaalde energie-gerelateerde apparatuur en technologie naar Rusland raakt het Nederlandse bedrijfsleven. Mogelijke sancties van Rusland tegen Europese bedrijven kunnen volgens EVO nog veel meer sectoren treffen. Zo maakte Rusland woensdag bekend groente en fruit uit Polen te weren en dit mogelijk uit te breiden naar de hele Unie. (Bron: EVO)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief

Lees alles over de boycot van en tegen Rusland in het dossier