EVO gematigd positief over slimme tachograaf

602

EVO gematigd positief over ‘slimme tachograaf’EVO en TLN zijn bang dat met de nieuwe slimme tachograaf straks automatisch boetes worden opgelegd zonder dat daarbij sprake is van een beoordeling van het individuele geval. Onderhandelaars van het Europees Parlement en de Raad werden het deze week eens over de invoering van een nieuwe tachograaf, die inspectiediensten op afstand kunnen uitlezen.

De Europese Commissie zegt dat de nieuwe technologie slechts gebruikt wordt om de ‘rotte appels’ te selecteren en om ervoor te zorgen dat onnodige controles langs de kant van de weg af zullen nemen.

Blij
EVO en TLN zijn wel blij dat de nieuwe tachograaf niet verplicht gesteld wordt voor bestelauto’s. Dit scheelt het bedrijfsleven naar verwachting miljoenen euro’s. ‘Ook vinden we het positief dat het zogenoemde patronaal attest wordt afgeschaft. In sommige lidstaten is het nu nog verplicht om na een periode van ziekte of verlof een verklaring van activiteiten te overleggen. Dit document zorgt voor verwarring, administratieve rompslomp en soms absurd hoge boetes.
EVO en TLN zijn ook blij met de overgangsperiode van 15 jaar voor de overgang van functionerende oude tachografen naar nieuwe.