EVO en Fenedex vinden Douane nationale aangelegenheid

663

De Europese Commissie wil douanegegevens voortaan direct bij bedrijven kunnen opvragen. Verladersorganisatie EVO en exportvereniging Fenedex vinden het onverstandig om de uitvoering en controle op douanewetten naar Brussel over te hevelen. Volgens de organisaties is dit onwerkbaar omdat nationale wet- en regelgeving van de Europese lidstaten te veel van elkaar verschilt.

Als het voorstel van de Commissie in werking treedt, moeten bedrijven niet alleen informatie bij de Nederlandse, maar potentieel ook (extra) informatie bij de Europese douane Europa onderzoekt mogelijke prijsafspraken containerrederijenaanleveren. Dit is volgens EVO en Fenedex een onnodige lastenverzwaring omdat de geldende bewijsmiddelen voor in- en uitgifte van goederen verschillen per lidstaat. In de ene lidstaat is dit een vrachtbrief, in de andere een factuur.

Centrale databank
Ook wil de Commissie één centrale Europese databank voor douaneaangiften. EVO en Fenedex vrezen een omslachtig administratief proces om alle informatie van de nationale douanediensten naar de Europese database over te hevelen.

Delen
EVO en Fenedex zijn voor Europese samenwerking, maar willen de professionaliteit en efficiëntie van de Nederlandse douane niet ondergraven door ineffectieve Europese maatregelen. De organisaties stellen daarom voor om douaneaangiften die bedrijven bij nationale douanediensten aanleveren, eenvoudig op verzoek te delen met andere douanediensten in de Europese Unie. Zo profiteren bedrijven van één douane-unie die tegelijkertijd de kennis van de lokale douane behoudt. (Bron: EVO)

Volg TotaalTrans op Twitter