EVO dient verlanglijstje in bij Wereldhandelsorganisatie

688

EVO dient verlanglijstje in bij WereldhandelsorganisatieVerladersorganisatie EVO heeft vandaag namens het bedrijfsleven een verlanglijstje ingediend bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Op het lijstje staan de vijf grootste hindernissen in de internationale goederenstroom, met de oproep aan de WTO deze weg te nemen. EVO heeft de Nederlandse delegatie die op de WTO-conferentie op Bali aanwezig is met het verlanglijstje van input voorzien.

Een WTO-akkoord dat douaneregels vereenvoudigt, levert het bedrijfsleven volgens EVO grote besparingen op. Douaneprocedures bedragen vier tot vijf procent van de kosten van internationale handel. Iedere keer dat containers bijvoorbeeld vertraging oplopen, kost dat bedrijven tot duizend euro per container per dag.

De vijf grootste hindernissen in internationale goederenstromen:

  • Dubbele controles aanpakken; betere samenwerking tussen verschillende overheidsdiensten aan de grens
  • Stilstand beperken; maximumtijd dat goederen aan de grens mogen stilstaan voor controle beperken
  • Relevante veiligheidseisen stellen; bedrijven alleen gegevens die noodzakelijk zijn voor een risicoanalyse laten aanleveren
  • Elektronisch informatie uitwisselen; informatie die bij de export is aangeleverd moet bij de import worden hergebruikt
  • Meer transparantie; douaneformulieren moeten in het Engels en elektronisch beschikbaar zijn.

Opkomende markten
Omdat dertig procent van het Nederlands nationaal inkomen voortkomt uit handel, zijn de gevolgen voor ons land aanzienlijk. Volgens EVO zijn nieuwe douaneregels vooral van belang voor opkomende markten waar vertragingen optreden, zoals Afrika en het Midden-Oosten. Het aantal zendingen dat hier vertraging opliep, steeg hier de afgelopen jaren in sommige landen zelfs van 39 procent (2010) naar 60 procent (2012). (Bron: EVO)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

Volg TotaalTrans op Twitter