Europol onderzoekt fraude met Litouwse rijbewijzen

381

Het Europees Agentschap voor Politiesamenwerking (Europol) gaat onderzoek doen naar fraude met identiteitsbewijzen en rijbewijzen in Litouwen. Dat blijkt uit de antwoorden van Europol op vragen over deze fraude van Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie).

Van Dalen is blij met de toezegging. ‘Fraude met officiële documenten is een kwalijke zaak. De integriteit van de overheid is in het Europol gaat fraude met Litouwse rijbewijzen onderzoekengedrang. Ook staat het goed functioneren van de Europese economie en het vertrouwen daarin, op de tocht. Het is belangrijk dat de persoon met wie men zaken doet, daadwerkelijk die persoon is. Ik ben daarom blij dat Europol aangeeft al langer onderzoek te doen naar fraude met officiële documenten en ook de fraude in Litouwen grondig te zullen onderzoeken.’

Bittere noodzaak
Begin dit jaar bleek dat in Litouwen extra rijbewijzen en paspoorten voor 80 euro per stuk te koop zijn. Volgens Van Dalen is dit een grote bedreiging voor de verkeersveiligheid in de EU. ‘Met een paar extra identiteitsbewijzen en rijbewijzen kan een vrachtwagenchauffeur in principe onbeperkt doorrijden in Europa en essentiële wetgeving negeren, zoals de rij- en rusttijden. Het is onacceptabel dat chauffeurs zo op de Europese wegen kunnen komen. Daar komt bij dat de frauderende vrachtwagenondernemers met extra rijbewijzen op oneerlijke wijze de concurrentie aangaan met degenen die zich wel keurig aan de rij- en rusttijden houden. Dit alles toont aan dat het onderzoek van Europol bittere noodzaak is.’ (Bron: Peter van Dalen)

Volg TotaalTrans op Twitter