Europese zeescheepvaart goed voor 147 miljard euro

505

ROTTERDAM – De Europese zeescheepvaart levert veel economische activiteit op in andere economische sectoren in Europa. Tegenover elke miljoen euro die de Europese zeescheepvaart verdient, staat 1,6 miljoen euro aan extra verdiensten in andere sectoren.

Europa onderzoekt mogelijke prijsafspraken containerrederijenDit concludeert Oxford Economics in een onderzoek naar de economische waarde van de Europese zeescheepvaart. Daarmee draagt de Europese zeescheepvaart 147 miljard euro bij aan het Bruto Europees Product.

Deze actualisatie van de Oxford studie uit 2014 werd vorige week gepresenteerd tijdens de European Shipping Week door de Europese redersorganisatie ECSA. De vloot onder Europees beheer is tussen 2004 en 2014 qua tonnage met 74% gegroeid en qua DWT met 72%.

Directe werkgelegenheid

Het onderzoek wijst uit dat de directe werkgelegenheid tussen 2004 en 2013 met 25% is gestegen. De Europese zeescheepvaart levert werkgelegenheid voor 2,2 miljoen mensen op, aan boord en aan de wal. Dat zijn meer banen dan in de luchtvaart, met een hogere toegevoegde waarde per werknemer.

Het onderzoek is met gegevens vanuit de nationale redersorganisaties tot stand gekomen. Voor Nederland geldt als input voor deze studie: de totale (directe) toegevoegde waarde en de totale werkgelegenheid aangeleverd voor de sectoren zeescheepvaart, waterbouw en offshore, zoals ontleend aan de Maritieme monitor 2014. (Bron: KVNR)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief