Europa onderzoekt mogelijke staatssteun havenbedrijven

768

De Europese Commissie begint een diepgaand onderzoek naar mogelijke staatssteun aan havenbedrijven in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Het onderzoek moet aantonen of er oneerlijke concurrentie is tussen de havens.

In mei 2013 stelde de Europese Commissie al vragen aan Nederland over de vrijstelling van vennootschapsbelasting voor de havenbedrijven. Nederland gaf echter aan een uitzondering te maken voor de havens van Rotterdam, Amsterdam, Zeeland, Groningen en Moerdijk. Die hoeven geen vennootschapsbelasting te betalen. Om te kijken of dat mag, Haven van Rotterdam is Port of the Year 2013begint de Commissie nu een diepgaand onderzoek.

Level-playing field

De Commissie maakt zich zorgen omdat havenbedrijven die in publieke handen zijn makkelijker kunnen concurreren met andere havens. In Nederland zou het dus gaan om de vrijstelling voor de vennootschapsbelasting.

EU-commissaris Joaquín Almunia van mededinging vindt een eerlijke concurrentieverhouding belangrijk voor alle spelers. ‘Daarom moeten we controleren of de havenbedrijven in publieke handen geen andere behandeling wat betreft belasting krijgen dan de private havenbedrijven. Er moet een level-playing field tussen de Europese havens komen. Daarom moeten we zeker weten dat de Europese regels voor mogelijke staatssteun worden nageleefd.’ (Bron: Europese Commissie)

Lees meer over mogelijke staatssteun aan havenbedrijven:
Schultz: ‘Staatssteun buurlanden benadeelt Nederlandse havens’
Vlaamse overheid geeft geen ongeoorloofde staatssteun aan havens
Haven Rotterdam positief over vrijstellen belastingbetaling

Bekijk de foto’s van de Oranjegekte in transport en logistiek

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief