‘Europa moet snel een einde maken aan Duitse stakingen’

384

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) wil dat de Europese Commissie vlug een einde maakt aan de stakingen van Duitse sluiswachters. Dat blijkt uit de schriftelijke vragen die hij heeft gesteld aan Transportcommissaris Kallas.

ChristenUnie: ‘Mansveld naïef, meer prioriteit voor Betuweroute’Van Dalen: ‘Door een arbeidsconflict tussen de sluiswachters en het Duitse verkeersministerie wordt er gestaakt bij verschillende Duitse sluizen. Binnenvaartschippers lijden daardoor veel schade. Maar ook één van de pijlers van de Europese Unie, het vrij verkeer van goederen, is in het gedrang. Daarom is de Europese Commissie wat mij betreft verplicht de stakingen van de Duitse sluiswachters zo spoedig mogelijk te beëindigen.’

Volgens Van Dalen, vicevoorzitter van de Transportcommissie van het Europees Parlement, heeft de Europese Commissie twee opties. ‘Ten eerste kan de Europese Commissie bemiddelen in het arbeidsconflict tussen de sluiswachters en de Duitse overheid. Maar als dat niet werkt, moet de Europese Commissie Duitsland steviger aanpakken. Want Duitsland is verdragsrechtelijk verplicht het vrij verkeer van goederen te garanderen. Als een arbeidsconflict leidt tot wekenlange stakingen, moet de Europese Commissie Duitsland daarom verplichten de staking te beëindigen. De sluiswachters en het Duitse verkeersministerie lossen hun conflict maar op aan de vergadertafel en niet over de rug van de binnenvaartschippers’, aldus Van Dalen.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter