‘Europees geld voor aanleg Twente-Mittellandkanaal’

551

Europees geld voor aanleg Twente-MittellandkanaalHet Twente-Mittellandkanaal moet kunnen worden aangelegd. Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) denkt dat met het vrijkomen van 26 miljard aan Europees geld voor transportnetwerken de kosten-batenanalyse van het kanaal gunstiger kan uitvallen.

‘Met deze Europese gelden kan ook een project als het Twente-Mittellandkanaal binnen bereik komen. De kosten-batenanalyse over de bouw van dat kanaal was ongunstig, maar als de afschrijvingstijd van dit kanaal wordt verlengd van 25 naar 50 jaar (voor kanalen volstrekt normaal) én dit Europese geld wordt meegeteld, moet dat kanaal gebouwd kunnen worden. Dan kan er op termijn eveneens verlichting komen voor de huidige, toenemende druk door het goederenvervoer op het spoor. De recente ontsporing bij Borne heeft opnieuw laten zien dat voor vervoerders én omwonenden het spoor in Twente kwetsbaar is.’

Niet haalbaar
Eerder concludeerden onderzoekers dat de aanleg van een verbinding tussen het Twentekanaal en het Mittellandkanaal in Duitsland vanuit een regionaal financieel-economisch perspectief niet haalbaar is. Dit bleek uit een quick scan onderzoek in opdracht van EUREGIO en tien betrokken partners. De kosten voor de aanleg van de ongeveer 50 km lange verbinding werden  in de quick scan geschat op 1,2 tot 1,3 miljard euro, terwijl de geschatte baten tot 2060 slechts 18% van deze investering zijn.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter