Europarlementariër Jongerius wil onderzoek naar IKEA-constructie

991

Europarlementariër Agnes Jongerius wil dat de Europese Commissie een onderzoek begint naar de IKEA-constructie in het wegtransport. Ze denkt dat met een onderzoek meer zicht komt op hoe het woonwarenhuis haar producten laat transporteren.

IKEA zou voor de bevoorrading van zijn Nederlandse winkels gebruik maken van een Belgische transporteur, die vervolgens ritten zou uitbesteden via een Slowaakse dochteronderneming. De Slowaakse dochteronderneming zou op haar beurt via een lokaal uitzendbureau Slowaakse Agnes Jongerius eist ingrijpen Europa in Russisch TIR-conflictvrachtwagenchauffeurs leveren aan IKEA. Binnen deze constructie zou er sprake zijn van sociale misstanden aangezien de chauffeurs meerdere weken, al dan niet maanden, in hun vrachtwagen zouden overnachten. Ook zouden deze chauffeurs onderbetaald worden. Een Slowaakse chauffeur zou 420 euro per maand verdienen.

Mazen dichten

Jongerius wil van de Commissie weten welke maatregelen het gaat nemen om de mazen, en dus dergelijke constructies die het functioneren van een gelijk speelveld binnen de interne markt ondermijnen en afbreuk doen aan werknemersrechten, te dichten. ‘Ik ben benieuwd of de Commissie ook vindt  dat binnen de constructie zoals hierboven beschreven, waarbij chauffeurs voor een lager loon en onder zwaardere werkomstandigheden werken dan toegestaan in de lidstaat waarin zij werkzaam zijn, er sprake is van sociale dumping en oneerlijke concurrentie voor de transportbranche in Nederland.’

In strijd met

De Europarlementariër wil verder weten of de gang van zaken in strijd is met de verordening betreffende de voorwaarden waaraan moet zijn voldaan om het beroep van wegvervoerondernemer uit te oefenen, de verordening tot vaststelling van gemeenschappelijke regels voor toegang tot de markt voor internationaal goederenvervoer over de weg en de verordening inzake rij-en rusttijden in het wegvervoer. ‘Welke acties zal de Commissie ondernemen indien wordt vastgesteld dat in deze zaak sprake is van sociale dumping?’ (Bron: Agnes Jongerius)

Meer nieuws over IKEA:
‘Een Slowaak voor 420 euro’
Uitbuiting bij lokale transporten IKEA Nederland en België
IKEA: ‘Onze transporteurs voldoen aan de wetgeving’
Minister: ‘IKEA zou met transporteur spelregels moeten afspreken’

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief