‘Werkvergunning belemmert vrijheid dienstverrichting’

904

De Nederlandse plicht voor het hebben van een werkvergunning voor buitenlandse werknemers belemmert de vrijheid van dienstverrichting. Het Europees Hof van Justitie oordeelt dat in een zaak die het ministerie van SZW aanspande tegen energiebedrijf Essent.

Europa: ‘Werkvergunning belemmert vrijheid dienstverrichting’In de uitspraak van het Europese Hof staat dat het ministerie van SZW energiebedrijf Essent onterecht een boete van 264.000 euro heeft opgelegd voor het gebruikmaken van Turkse werknemers die via een Duitse uitzendorganisatie steigers bouwden. Volgens de wet en het ministerie hadden de betreffende Turken een Nederlandse werkvergunning nodig. Het Europese Hof heeft nu geoordeeld dat die vergunning niet nodig was.

‘Schokkend’

CNV voorzitter Maurice Limmen noemt de uitspraak van het Europese Hof ‘schokkend’. ‘‘In Nederland kennen we juist een systeem van werkvergunningen om te voorkomen dat er verdringing plaatsvindt door werknemers van buiten de EU. En hier wordt een constructie verzonnen die eigenlijk deze hele Nederlandse wet buiten werking stelt. Dit zet de deur open naar verdringing op de arbeidsmarkt. De uitspraak kan grote gevolgen hebben. Uitzendbureaus uit andere EU-landen zouden nu zonder barrières arbeidskrachten van buiten Europa in Nederland kunnen aanbieden.’

Denkfout

Limmen vindt de redenering van het Europese Hof ‘ingewikkeld’. ‘Het Hof keurt het goed, omdat deze mensen niet in Nederland zouden blijven. Maar dat is een denkfout. Zelfs als ze na een paar jaar weer vertrekken, maakt dat niets uit, want dan heeft de verdringing op de arbeidsmarkt al lang plaatsgevonden. Maar als dit de uitleg van Europese regels is, dan moeten we die op Europees niveau aanpassen. Ik zie een schone taak voor de nieuwe Europees commissaris en vice-voorzitter Frans Timmermans.’ (Bron: CNV)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief