Europa verhoogt druk op Rusland over extra garanties TIR

390

De Europese Commissie gaat de druk op Rusland vergroten. Hiermee wil het voorkomen dat de Russische Douane de extra garanties voor het vervoer onder dekking van het TIR-carnet verder uitbreid. Vanaf volgende maand dreigt deze illegale maatregel zelfs voor heel Rusland te gelden.

Maand uitstel voor Russische TIR maatregelenNamens het verladend bedrijfsleven sprak EVO afgelopen dinsdag met Eurocommissaris Algirdas Šemeta over de kwestie. Hij zei in dat gesprek toe dat de Europese Commissie, waarschijnlijk via voorzitter Barosso, de druk op Rusland zal verhogen. Samen met de wereldwijde transportorganisatie IRU heeft EVO bovendien de hulp ingeroepen van de hoogste baas van de Verenigde Naties Ban Ki-moon.

Uitzondering
Op dit moment is de maatregel alleen nog niet van kracht in het noordwesten van Rusland en in de Vyborg douaneregio langs de grens met Finland. De verwachting is dat de maatregel met ingang van 1 december 2013 echter voor heel Rusland geldt. Rusland stapt daarmee feitelijk uit het TIR-systeem.

Brief
Aanstaande vrijdag stuurt EVO, samen met TLN, een brief aan minister Dijsselbloem van Financiën om ook hem te bewegen bij de Russen aan te dringen op beëindiging van deze illegale actie van de Russische douane.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter