Europa onderzoekt mogelijke prijsafspraken containerrederijen

543

De Europese Commissie gaat onderzoeken of containerrederijen op lijndiensten afspraken over de prijs. Dat heeft de Europese Commissie vandaag bekend gemaakt.

Europa onderzoekt mogelijke prijsafspraken containerrederijenVolgens de Europese Commissie publiceren de rederijen sinds 2009 een paar keer per jaar nieuwe prijsstijgingen beken via persberichten op de website en de transportpers bekend. ‘In deze berichten staat de hoogte van de tariefsverhoging en de datum van invoering. Dit is meestal voor alle rederijen gelijk. De prijsverhogingen worden meestal een paar weken voor de ingangsdatum gepubliceerd.’

De Europese Commissie heeft het vermoeden dat deze praktijk het voor de rederijen mogelijk maakt toekomstige prijsstijgingen aan elkaar door te spelen. ‘Dat kan consequenties hebben voor de mededinging. De prijzen voor klanten kunnen dan op de routes van en naar Europa stijgen.’
De Commissie onderzoekt of deze aankondigingen in strijd zijn met de mededingingswet en heeft de betreffende rederijen over het onderzoek geïnformeerd.

Verhogingen
Onlangs maakte de Duitse reder Hapag-Lloyd bekend tarief per 16 december te verhogen met 750 dollar per teu. Orient Overseas Container Line (OOCL) maakte daarna bekend met ingang van 15 december tarieven van het Verre Oosten (uitgezonderd Japan) naar Noord-Europa, het gebied rond de Middellandse Zee en de Zwarte Zee met 775 dollar per teu te verhogen.

Per 1 november verhoogden OOCL, Hapag Lloyd, United Arab Shipping Co., Zim Integrated Shipping Services, Evergreen, CMA CGM en ANL hun tarieven al tussen de 750 en 1.000 dollar per teu. Maersk verhoogde de tarieven met 600 dollar per teu. (Bron: EU)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter