Europa onderzoekt Belgische wet prijsdumping in de binnenvaart

781

ROTTERDAM – De Europese Commissie begint een inbreukprocedure over de Belgische wet die prijsdumping in de binnenvaart moet voorkomen. De Europese Binnenvaart Unie (EBU) had bij de Commissie geklaagd over de wet.

België verdubbelt boete voor ontbreken van vervoersvergunningAls een lidstaat bepaalde Europese wetgeving niet naleeft en op die manier zijn wettelijke verplichtingen niet nakomt, dan start de Europese Commissie een inbreukprocedure. Dit houdt in dat de regering van het betreffende land een brief krijgt, waarin staat waarom de Commissie vindt dat dit land de EU-wetgeving schendt. Ook wordt een termijn gesteld waarop de Commissie een gedetailleerd antwoord moet ontvangen.

In strijd met

De Belgische overheid nam vorig jaar een wet aan op dumpvrachten in de binnenvaart. De EBU vindt dat de wet zorgt voor beïnvloeding van de markt. Ook zou de wet in strijd zijn met Europese regelgeving. De EBU vroeg Europa daarom nader onderzoek. De Commissie heeft nu aan de EBU bevestigd dat het een inbreukprocedure begint.

Concurrentie uitschakelen

De Vlaamse regering stemde februari vorig jaar op voorstel van minister Freya Van den Bossche in met de wet over de bevrachting en de prijsvorming in de binnenvaart. De wet voorziet in een verbod op het vervoeren en/of opslaan van goederen tegen dumpprijzen.

Na de acties in de binnenvaart van Belgische schippers, beloofde staatssecretaris voor mobiliteit Melchior Wathelet met een wet te komen tegen varen onder kostprijs. Hoewel de prijzen vrij zijn volgens een Europese richtlijn, oordeelde een arrest dat lage prijzen onrechtmatig zijn als ze enkel bedoeld zijn om concurrentie uit te schakelen.

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief