Europa: ‘Meer en betere controles tegen uitbuiting werknemers’

394

Het Europees Parlement (EP) heeft deze week een rapport aangenomen over maatregelen tegen uitbuiting van werknemers. Volgens het rapport moeten de ook in Nederland doorgevoerde bezuinigingen op de arbeidsinspecties worden teruggedraaid, moeten schijnzelfstandigen worden aangepakt en moeten de verschillende diensten in de lidstaten beter met elkaar samenwerken.

Europa: ‘Meer en betere controles tegen uitbuiting werknemersOok wil het EP volgens SP-Europarlementariër Dennis de Jong dat er zwarte lijsten komen van bedrijven die gebruikmaken van schijnzelfstandigen. ‘Of via brievenbus bv’tjes sociale rechten schenden of pensioenen ontduiken. Via een early warning mechanisme moeten grensoverschrijdende activiteiten van malafide uitzendbureaus worden aangepakt.’

Waakzaamheid geboden
Al deze voorstellen stonden al in het actieplan dat de SP opstelde naar aanleiding van de misstanden in het wegvervoer. In juni overhandigde De Jong het eerste exemplaar van het onderzoek ‘De vrachtwagenchauffeur aan het woord’ aan Eurocommissaris Kallas. Tijdens die bijeenkomst beloofde Kallas aan De Jong en een brede coalitie van gelijkgezinde Europarlementariërs dat er voor het einde van het jaar specifieke maatregelen zouden komen om de sociale misstanden in het wegvervoer aan te pakken. ‘Ik heb van Kallas begrepen dat er hard gewerkt wordt aan een actieplan. Het rapport van het EP kan hem daarbij inspireren. Overigens moet het rapport nog door het voltallige EP worden goedgekeurd. De kans dat het afgezwakt wordt, is niet groot, omdat het geen wetgevend rapport is, maar de weerstand bij liberalen en christen-democraten is zo groot dat je niets bij voorbaat kunt uitsluiten. Waakzaamheid is dan ook geboden.’ (Bron: SP)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter