Europa maant Nederland tot actie inzake problemen Calais

662

europa1BRUSSEL – Eurocommissaris Bulc van Transport is teleurgesteld over het gebrek aan actie door minister Schultz van Haegen inzake de problemen in Calais. Beiden hadden eerder een gesprek hierover, maar de toegezegde brief van de minister heeft de Eurocommissaris nog niet ontvangen.

Een delegatie van Transport & Logistiek Nederland (TLN), een chauffeur die op Engeland rijdt en SP-Europarlementariër Dennis de Jong spraken deze week met Bulc over de problemen in Calais. ‘De Eurocommissaris was het eens met de door ons voorgestelde acties’, meldt De Jong. ‘Zij gaat maximale druk uitoefenen op de Britten om hun boetebeleid aan te passen en op zowel de Fransen als de Britten om de voorzieningen bij de Eurotunnel snel te verbeteren.

calais1Verkeerd toegepast

In de delegatie van TLN zat Maarten de Graauw, werkzaam bij transportbedrijf Wim Bosman (Mainfreight). Volgens De Graauw zijn de Britse regels over boetes op zich in orde, maar worden ze verkeerd toegepast. ‘Als een onderneming bij de Britten is geaccrediteerd en de chauffeurs zich houden aan de Britse gedragscode om verstekelingen tegen te gaan en bovendien alle controles doorlopen, moeten er geen boetes worden opgelegd, als er toch nog een verstekeling aan boord blijkt te zitten.’

Frans de Jong, de chauffeur die zelf drie keer per week via Calais op Engeland rijdt had indringende foto´s meegebracht en was eveneens hoopvol na afloop van het gesprek: ‘Om de ketting te laten draaien, moet elk schakeltje goed functioneren. In ieder geval is er nu weer een schakeltje gesmeerd.’

Eten een drinken

Op 17 juli gaat De Jong met wederom een delegatie van werkgevers en werknemers spreken met de autoriteiten in Parijs. Hij sprak met Bulc af de uitkomst van dit gesprek direct aan haar te melden, zodat zij hier zelf ook follow-up aan kan geven. ‘De Eurocommissaris maakte een voortvarende indruk. Zo zegde ze toe nog voor de zomervakantie een horizontale taakgroep in te richten binnen de Europese Commissie om zowel de migratie- als de vervoerskant aan te pakken. De problemen in Calais hebben immers alles te maken met de bredere migratieproblemen waar de EU mee worstelt. Tenslotte ben ik blij dat de Eurocommissaris actie wil ondernemen om bij files op weg naar Calais speciale voorzieningen voor de chauffeurs te treffen zodat ze te eten en te drinken krijgen en van sanitaire noodvoorzieningen gebruik kunnen maken.’ (Bron: SP)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief