Europa legt Duitsland vuur aan de schenen over minimumloon

847

BRUSSEL – De Europese Commissie heeft Duitsland om opheldering gevraagd over de gevolgen van de invoering van de Duitse minimumloonwetgeving voor bedrijven in omringende landen.

Europa onderzoekt mogelijke prijsafspraken containerrederijenDe Commissie geeft Duitsland voor de beantwoording een ongewoon korte termijn: tot 18 februari. Verladersorganisatie EVO stelde vorige week al dat de Duitse maatregelen om het minimumloon te controleren mogelijk tegen de Europese vrije markt indruisen.

Niet in evenwicht

De Commissie stelde bijvoorbeeld vragen over de proportionaliteit, het belang (fraudebestrijding) en de impact (hoge administratieve lasten) van de maatregel. Deze zouden niet met elkaar in evenwicht zijn. EVO ziet de kritische vragen van de Commissie als een stap in de goede richting. De Europese koepelorganisatie van verladers, de European Shippers’ Council (ESC), had hier immers bij de Commissie op aangedrongen.

Rompslomp

Nederlandse bedrijven, van agrariërs die hun producten naar Duitsland vervoeren tot aannemers die in Duitsland werken, moeten allemaal kunnen aantonen dat ze het minimumloon betalen of betaald krijgen. De Duitse maatregelen gingen op 1 januari 2015 in, maar vanaf februari wordt er actief gecontroleerd.

Bij EVO meldden zich de afgelopen weken veel Nederlandse ondernemers die in Duitsland werkzaam zijn omdat ze worden opgezadeld met een enorme administratieve rompslomp. (Bron: EVO)

Lees ook:
Duitsland schort eisen minimumloon transito op
Uitstel Duits minimumloon geldt ook voor de binnenvaart
Wiebes niet met Duitsers in overleg over minimumloon

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief