Europa investeert ruim 74 miljoen in breder Albertkanaal

698

BRUSSEL – Europa steekt ruim 74 miljoen euro subsidie in de verbreding van het Albertkanaal en verhoging van de bruggen over dit kanaal. Vaarwegbeheerder nv De Scheepvaart is tevreden en krijgt ook nog miljoenen subsidie voor de verdere uitbouw van River Information Services en het project Watertruck.

Minder goederen over Albertkanaal in eerste halfjaar 2014‘Europa erkent met deze beslissing het grote belang van het Albertkanaal binnen het Europese transportnetwerk,’ reageren voorzitter Frieda Brepoels en gedelegeerd bestuurder ir. Chris Danckaerts uitermate verheugd. ‘Met de toekenning van de Europese subsidie wordt de ambitie van nv De Scheepvaart om de verhoging van de bruggen over het Albertkanaal en de verbreding van het Albertkanaal in het Antwerpse tegen 2020 te voltooien kracht bij gezet. De alsmaar groeiende mobiliteitsproblematiek op onze wegen noodzaakt Vlaanderen om voluit in te zetten op alternatieven voor het wegvervoer. Het is dan ook meer dan ooit zaak om voluit de kaart van de binnenvaart te trekken. De versnelde realisatie van de Albertkanaalwerken kunnen hiertoe in belangrijke mate bijdragen.’

Breder en hoger

Het kanaalvak Wijnegem-Antwerpen wordt aangepast tot klasse VIb-bevaarbaarheid (bevaarbaar voor schepen tot 10.000 ton). Dit vergt investeringen in de verbreding en verdieping van het kanaal en in de aanpassing van de oevers.

De verhoging van de bruggen over het Albertkanaal tot een vrije vaarhoogte van 9,10 m zal het mogelijk maken om binnenschepen met vier lagen containers veilig en vlot te laten varen. Bovendien zal ook kustvaart op het Albertkanaal betere kansen krijgen. Momenteel zijn er al 28 bruggen op hoogte. Er resten er nog 33 te verhogen.

Innovatie in de binnenvaart

Europa kende ook subsidie toe aan twee Vlaamse projecten inzake innovatie in de binnenvaart.
De verdere uitbouw van River Information Services ontvang 2,17 miljoen Europese steun. Het Vlaamse binnenvaartinformatiesysteem wil met extra ontwikkelingen de veiligheid en dienstverlening op de Vlaamse waterwegen verder vorm geven.

Ook het project Watertruck+ ontvangt 11,5 miljoen euro steun. Watertruck is een innovatief transportsysteem om binnenvaart via kleinere waterwegen te stimuleren door het inzetten van kleine duweenheden. (Bron: nv De Scheepvaart)

Lees ook:
Containerrecord op Albertkanaal
Watertruck blijkt succes
Afvalverwerker IOK begint met proefproject Watertruck (+ video)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief