Euronav koopt vier tankers in goed betalende tankermarkt

552

Euronav heeft een overeenkomst gesloten voor de aankoop van vier moderne in Japan gebouwde VLCC schepen voor een totale aankoopprijs van 342 miljoen dollar. De schepen zijn gemiddeld drie jaar oud.

Drie schepen worden naar verwachting in de loop van het derde en vierde kwartaal van dit jaar geleverd, het laatste schip waarschijnlijk in het tweede kwartaal van 2015.

Beste tweehandsjes

Euronav kan met de aankoop haar vloot ‘en bloc’ uitbreiden met volgens de tankrederij ‘de vier beste schepen die op de huidige tweede handsmarkt te vinden zijn. ‘De aankoop van Euronav koopt vier VLCC schepen in een goede tankermarktdeze schepen, die perfect aansluiten bij de bestaande vloot, zullen niet alleen de vloot verjongen, maar tevens Euronav nog beter positioneren als sleutelfiguur in de verdere consolidatie van de sector.’

Stijgende tarieven

In het tweede kwartaal van 2014 behaalde de VLCC-vloot, actief in de Tankers International Pool, een gemiddeld tarief van 19.150 dollar per dag, terwijl de Suezmax vloot van de vennootschap die wordt uitgebaat op de spotmarkt een gemiddeld tarief van 20.500 dollar per dag heeft behaald.

Het vierde kwartaal van 2013 en het eerste kwartaal van 2014 werden gekenmerkt door sterk stijgende vrachttarieven dankzij de toegenomen vraag naar ruwe olie in combinatie met een grotere afstand waarover de ladingen werden verscheept. Deze trend eindigde met het langste en meest ingrijpende onderhoudsseizoen voor raffinaderijen in het tweede kwartaal, wat de vraag naar olie drastisch terugdrong. Het onderliggende plaatje van een meer evenwichtige markt veranderde echter niet en eenmaal de raffinaderijen terug in werking waren tegen het einde van het tweede kwartaal, ontstond een opwaartse druk op de vrachttarieven.

Sterke start

Euronav verwacht een sterke start van het winterseizoen. ‘Aangezien er een zeer beperkte toename van tonnage wordt voorspeld, zal de markt naar verwachting volatiel zijn en als het huidige momentum behouden blijft doorheen het derde kwartaal, zal het winterseizoen (in het noordelijk halfrond) een sterke start kennen.’ (Bron: Euronav)

Meer nieuws over Euronav:
Euronav wil vijf schepen van Overseas Shipholding Group
Euronav koopt voor 980 miljoen vijftien VLCC’s van Maersk

Bekijk de foto’s van de Oranjegekte in transport en logistiek

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief