Erasmusgracht redt bijna 400 Syrische vluchtelingen van zee

550

Erasmusgracht redt bijna 400 Syrische vluchtelingen

AMSTERDAM – Het ms Erasmusgracht van rederij Spliethoff heeft vrijdag 5 december op de Ionische Zee bijna 400 Syrische vluchtelingen aan boord genomen. De 393 jonge mannen, vrouwen en kinderen zaten in een bootje van zestig meter.

Erasmusgracht redt bijna 400 Syrische vluchtelingenDe Erasmusgracht was onderweg van Turkije naar Polen toen in de avond van vijf december kapitein Joop van Zadel van het Maritime Rescue and Coordination Centre (MRCC) Rome het verzoek kreeg uit te kijken naar een bootje in nood. Na 2,5 uur arriveerde de Erasmusgracht bij het bootje zo’n 200 mijl ten zuiden van Italië op de Ionische Zee. De vluchtelingen zaten al dagen in het bootje, waarvan de motor het niet meer deed en de bemanning inmiddels van boord was gegaan.

Veilig aan boord

De Erasmusgracht nam alle vluchtelingen veilig aan boord. De vluchtelingen waren vooral Syrische jonge mannen, vrouwen en kinderen. Vrijdagavond onderzochten vier medici van de IJslandse kustwacht de vluchtelingen. Sommigen bleken uitgedroogd. Zaterdag heeft de Italiaanse kustwacht de Erasmusgracht de Siciliaanse havenstad Catania aangewezen als plek om de vluchtelingen van het schip te laten gaan. Zaterdagavond rond half zeven gingen de eerste vluchtelingen, onder toeziend oog van het Rode Kruis en de bemanning van de Erasmusgracht van boord.

Zondag 7 december vervolgde de Erasmusgracht haar reis naar Polen. (Bron: Spliethoff)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief