EP eist actie als Zwitserland vrij verkeer van burgers beperkt

370

‘Indien Zwitserland wetten wijzigt om het vrije verkeer ook voor EU-burgers beperken, dan moeten we reageren, besprekingen voeren en wellicht over overeenkomsten onderhandelen,’ zei EP-voorzitter Martin Schulz in een reactie op de referendumuitslag in Zwitserland dat de invoering van quota voor immigratie steunt.

EP eist actie als Zwitserland vrij verkeer burgers beperkt‘Het is moeilijk om het vrije verkeer van burgers te beperken en het vrije verkeer van diensten niet te beperken. We hebben veel onderhandelingen in het vooruitzicht,’ waarschuwde hij.

Sinds 2002
Meer dan een miljoen EU-burgers wonen en werken in Zwitserland en vormen veruit de grootste groep immigranten in dat land . Rond 430.000 Zwitserse burgers wonen in de EU , de grootste handelspartner van Zwitserland.

De vrijheid van verkeer van burgers van de EU en Zwitserland is gegarandeerd sinds 2002. De overeenkomst geeft elkaars onderdanen het recht om te reizen, wonen en werken op elkaars grondgebied en werd in 1999 getekend als onderdeel van een pakket van zeven overeenkomsten. ‘Het is aan de Zwitserse overheid om te beslissen of zij de overeenkomsten met ons al dan niet opschorten. Zolang Zwitserland niet reageert, zijn de overeenkomsten van kracht,’ laat Schulz weten. (Bron: EP)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van TotaalTrans

Volg TotaalTrans op Twitter