EOD maakt in uiterwaarden IJssel bommen onschadelijk

393

De Explosieven OpruimingsDienst (EOD) brengt donderdag 30 en vrijdag 31 oktober in de uiterwaarden aan de Zwolse kant van de IJssel vijf bommen uit de Tweede Wereldoorlog gecontroleerd tot ontploffing. Ook is een gedeelte van een bom gevonden, deze wordt in deze dagen ook onschadelijk gemaakt.

EOD maakt in uiterwaarden IJssel bommen onschadelijk De bommen die donderdag en vrijdag tussen 13.00 en 17.00 uur onschadelijk worden gemaakt betreffen twee zogenoemde 1.000 ponders en drie 500 ponders. Daarnaast is onlangs een bodem van een 1.000 ponder gevonden. Onderdeel daarvan is een nog intacte overdrachtslading en ontsteker. Eerder deze maand zijn al twee bommen op dezelfde locatie succesvol vernietigd. Het onschadelijk maken van de bommen is nodig vanwege het project Ruimte voor de Rivier.

Werkzaamheden

Al eerder zijn bommen uit de Tweede Wereldoorlog in dit gebied gevonden en onschadelijk gemaakt. Bruggen waren gedurende de oorlog herhaaldelijk doelwit van bombardementen. De niet-ontplofte explosieven komen meestal weer aan het oppervlakte bij werkzaamheden, en worden dan deskundig geruimd. (Bron: Gemeente Zwolle)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief