Enkelvoudige vergunning binnen spoornetwerk EU

1364

De Transportraad van de Europese Unie heeft vorige week besloten tot het invoeren van een enkelvoudige vergunning met betrekking tot de inzet van spoorvoertuigen binnen het EU-spoornetwerk. Ook wordt de centrale rol van de ERA (European Railway Agency) verstevigd.

Kallas overstag: ‘Huidige cabotageregels zijn er niet voor niks’De Europese Commissie is verheugd over de vooruitgang die vorige week is geboekt tijdens de EU Transportraad om de kwaliteit en de efficiëntie van het pan-Europese spoornetwerk te verbeteren door het wegnemen van resterende technische obstakels. ‘Dit creëert een impuls voor de voltooiing van één Europees spoornetwerk en zal bijdragen aan de groei en concurrentievermogen van de Europese spoorwegmarkt’, aldus vicevoorzitter Siim Kallas van de Commissie.

De EU Transportraad introduceerde enkele wijzigingen in het voorstel, zoals de mogelijkheid voor nationale veiligheidsautoriteiten om vergunningen af te geven voor voertuigen in slechts één lidstaat, evenals de mogelijkheid van een langere transitieperiode. Vicevoorzitter Siim Kallas benadrukte echter de urgentie van een kortere transitieperiode, aangezien de bepalingen noodzakelijk zijn om het concurrentievermogen te stimuleren en de modal shift van de weg naar het spoor te bevorderen. Ook onderstreepte Kallas dat afwijkingen ten aanzien van een enkelvoudige Europese vergunning moeten worden beperkt.

Bron: RailCargo

Meer spoornieuws:
Goederen Stena Line rechtstreeks per spoor naar Poznan
Visbeen Transport wil vaker over spoor en water
Hof van Twente tegen uitbreiding goederenvervoer over Twentekanaallijn
Nederland en Polen tekenen spoorconvenant
ChristenUnie: ‘Mansveld naïef, meer prioriteit voor Betuweroute’