Emissies ontgassen binnenvaart stijgen met bijna een kwart

678

De emissies van vluchtige organische stoffen (VOS) die vrijkomen bij het ontgassen van tankers in de binnenvaart steeg de afgelopen tien jaar met 24%. De hogere emissies worden veroorzaakt door een toename van 75% in de getransporteerde volumes.

Emissies ontgassen binnenvaart stijgt met bijna een kwartDe toename van de emissies is echter lager, vanwege een groter aantal ‘dedicated’ transporten, meer transporten met een gelijke of compatibele vervolglading. Ook was er een forse groei in het aantal dubbelwandige schepen waardoor minder restlading in schepen achterblijft.

1,79 kton
Op verzoek van VNPI, VNCI, VOTOB als opdrachtgevers voor het bevrachten van schepen en de haven van Rotterdam bracht  CE Delft de huidige omvang van emissies door ontgassing van tankers in de binnenvaart in kaart.

De resultaten laten zien dat de emissies liggen op 1,79 kton, ofwel 1,2% van de nationale VOS-emissies. De bijdrage kan echter hoger zijn voor specifieke schadelijke componenten, zoals benzeen. De emissieramingen hebben een aanzienlijke onzekerheidsmarge, in de orde van 55%.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter