Elf zeevarenden vrij na ‘afschuwelijk periode van marteling’

820

Somalische piraten hebben na drie jaar de resterende elf bemanningsleden van het Maleisische zeeschip Albedo vrijgelaten. In een verklaring spreekt de EU-assistent secretaris-generaal en voorzitter van de Piraterij Contactgroep zijn medeleven uit en bewondert de bemanning voor hun veerkracht, doorzettingsvermogen en morele moed na een afschuwelijk periode van marteling.

De piraten overmeesterden in november 2010 het vrachtschip 1.500 kilometer voor de kust van Somalië. Het schip was op weg van de Verenigde Kabinet: ‘Particuliere beveiligers in strijd tegen piraten’Arabische Emiraten naar Mombassa in Kenia.

Tijdig weg

Op het schipwaren aanvankelijk 23 bemanningsleden. Zeven van hen werden eerder vrijgelaten. Eerder was er angst om het lot van de bemanning toen 15 juli 2013 de MV Albedo zonk voor de kust van Somalië. Maar de elf van de vijftien bemanningsleden en de piraten wisten met een reddingsboot tijdig weg te komen. Eén man zou door de piraten zijn gedood.

Bescherming

Volgens een rapport van de Verenigde Naties houden Somalische piraten totaal nog ongeveer 38 zeelieden gevangen. De KVNR en Nautilus International bepleiten ook al jaren voor een meer effectieve bescherming van Nederlandse schepen en hun zeevarenden. Op 13 mei 2014 bood Mascha Bongenaar van de Vereniging Maritiem Gezinskontakt (VMG) een petitie aan de Commissie Defensie van de Tweede Kamer. In deze petitie bepleit de Vereniging, net als redersvereniging KVNR en maritiem vakbond Nautilus International, namens honderden zeevarenden, hun families en reders, dat er particuliere beveiliging aan boord van Nederlandse schepen moet komen. (Bron: KVNR)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief