Eigenaar Acropolis hoeft Waldhof geen 1,5 miljoen euro te betalen

849

De Belgische eigenaar Julien Hoeykens van het ms Acropolis hoeft Lehnkering Rhein-Fracht GmbH als eigenaar van de tanker Waldhof geen 1,5 miljoen euro schadevergoeding te betalen. Dat heeft de rechter in St. Goarshausen donderdag bepaald.

Tanker Waldhof was verkeerd beladen (+ video)De zwavelzuurtanker Waldhof kenterde 13 januari 2011 bij Sankt Goar op de Rijn. Volgens de kapitein van de Waldhof zou de Belgische Acropolis de tanker zwaar hebben gehinderd. Bij het ongeval kwamen twee matrozen om het leven. Honderden schepen lagen wekenlang in een stremming.

Zonder problemen
Rechter Klaus Behrendt in St.Goarshausen vond de eis van de reder ongegrond. Volgens de rechter was niet de Acropolis de oorzaak van het ongeval. Hij constateerde dat elk schip zonder stabiliteitsproblemen de bocht zonder probleem had kunnen nemen. Dat was niet afhankelijk van een tegenligger. Ook vond de rechter dat de instabiele Waldhof niet eens aan de reis had mogen beginnen en dat de bemanning van de Waldhof ook geen marifooncontact heeft gehad met de Acroplis om te waarschuwen voor de gevaarlijke situatie.

Verkeer beladen
Het Duitse ministerie van Verkeer en Waterstaat constateerde eerder al na onderzoek dat de Waldhof verkeerd was beladen. Volgens de onderzoekers was de met 2400 ton zwavelzuur geladen tanker voor een deel geladen. De lading was echter niet goed over de ruimen verdeeld. Daardoor kon het schip na het verliezen van stabiliteit door een sterke onderstroom kapseizen.

Onderzoek- en adviesbureau NEA onderzocht de economische schade van de stremming en concludeerde dat de schippers een schade leden van 14 miljoen euro. Omdat ook andere partijen schade leden, kwam het totaalbedrag op zo’n 50 tot 60 miljoen euro.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter