‘Eigen’ binnenvaartschepen bij ECT als eerste aan de beurt

726

ROTTERDAM – Het Rotterdamse containeroverslagbedrijf ECT zou tijdens de congestie in de Rotterdamse haven in de zomer van 2014 eigen schepen van European Gateway Services bevoordeeld hebben. Andere binnenvaartondernemers konden achterin de rij aansluiten.

ECT slaat 150.000.000ste teu overVerschillende binnenvaartbedrijven deden anoniem voor het Financieele Dagblad hun verhaal. Ook zou de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een inval hebben gedaan bij het bedrijf. Het gaat daarbij niet alleen om de terminals  in Rotterdam, maar ook over de inland terminals zoals Moerdijk, Terneuzen, Venlo en Vlissingen.
ECT en ACM willen niet reageren zolang het onderzoek nog loopt.

Vijf dagen

In de zomer van 2014 liepen de vertragingen bij ECT op tot vijf dagen. ‘Al sinds enkele maanden worden de binnenvaartoperators geconfronteerd met een zeer onbetrouwbare afhandeling’, schreef het Logistiek Intermodaal Netwerk (LINC) bestaande uit CBRB en VITO toen. ‘Vertragingen van meer dan 48 uur waren tot voor kort geen uitzondering. Eerdere berichten van ECT suggereerden dat de situatie rond begin juli weer min of meer genormaliseerd zou moeten zijn. In werkelijkheid blijkt de situatie echter alleen maar dramatisch verslechterd: er worden momenteel vertragingen van meer dan vijf dagen gerapporteerd.’

Volgens LINC worden de binnenvaartoperators gedwongen tot zeer hoge kosten voor onder andere de inhuur van extra schepen en voor het elders lossen van containers die vervolgens omgereden moeten worden. ‘De kosten voor dit laatste zijn bovendien extra hoog omdat de containers niet via de interne baan omgereden kunnen worden en noodgedwongen via de openbare weg moeten.’

Out-of-window

Volgens ECT werd de extreme vertraging vooral veroorzaakt door het feit dat veel deepseaschepen extreem out-of-window zijn, in combinatie met een flink toegenomen volume. Daarnaast is, vanwege de plaatsing van vijf nieuwe kranen, minder kaderuimte beschikbaar. (Bron: FD)

Hapag-Lloyd wijkt vanwege congestie uit naar Antwerpen
VRC: ‘Onvoldoende personeel en opbouw van kranen bij ECT’
Rotterdamse container vaker met truck in plaats van binnenschip
Rotterdamse haven neemt maatregelen tegen vertragingen
Ernstige zorgen over vertragingen voor de binnenvaart bij ECT

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief