Eerste zwarte zaterdag

440

In Frankrijk ontstaan aanstaande zaterdag extreem lange files op de routes naar het zuiden. Niet alleen voor miljoenen Fransen begint de zomervakantie, ook in Duitsland en Italië sluiten de scholen hun deuren. Het leidt door heel Europa tot lange files. In Zwitserland en Oostenrijk ontstaan vooral wachttijden bij tunnels. Volgende week volgt een tweede zwarte zaterdag in Frankrijk. Ook dan staan er honderden kilometers file richting de zomerzon.  

Zaterdag rond 07.00 uur worden in Frankrijk de eerste files verwacht. De files breiden in de loop van de ochtend verder uit en zullen rond 13.00 uur het hoogtepunt bereiken. Vorig jaar stond er op de eerste zaterdag in augustus op dat tijdstip 828 kilometer file in Frankrijk. Op alle belangrijke routes naar het zuiden zal het verkeer vastlopen. De problemen zullen het grootst zijn rond Valence, ten zuiden van Uit de recessie, in de fileLyon. De route door de Rhônevallei (A7) is traditioneel het belangrijkste knelpunt. Op de animatie hiernaast, ziet u de drukte (per uur) van noord naar zuid op de A7 op zwarte zaterdag in 2013. In het westen van Frankrijk zal het verkeer vastlopen bij de tolstations op de A10 Parijs – Orléans – Spaanse grens. Alternatieve routes naar het zuiden zijn de A39 via Bourg-en-Bresse, of door het midden van Frankrijk via de A20 (Limoges) of de A71/A75 (Clermont-Ferrand). Maar ook op die wegen moet de vakantieganger rekening houden met fikse files.

Duitsland

Ook op de Duitse Autobahnen is het zaterdag een drukte van belang. Er worden lange files verwacht op de A3/A9 Frankfurt – Neurenberg – München en op de A8 München – Salzburg. In het noorden is de vertraging het grootst rond Bremen en Hamburg op de A1/A7. Vorig jaar stond er rond 10.00 uur 30 km file bij Hamburg op de A7. Verderop richting de Deense grens liep de vertraging rond dat tijdstip op tot wel twee uur.

Alpengebied

Oostenrijk mag dit weekend rekenen op een grote stroom vakantiegangers uit Duitsland. Dat is vooral op de B179, de A10 en de A13 te merken. Verder zal er veel vertraging zijn op de A11 bij de Karawankentunnel richting Slovenië. Wachttijden van drie uur zijn op uitreisdagen als deze geen uitzondering. Ook voor de Sint Gotthardtunnel in Zwitserland is de verwachting dat de wachttijd zal oplopen tot boven de twee uur.

Italië

Belangrijkste knelpunten in Italië zijn de A14 bij Bologna richting zuiden en de A22 bij Trento. Ook rond de grote meren in het noorden wordt het druk. (Bron: ANWB)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief