Eerste verkeer over extra Waalbrug in A50

495

Rijkswaterstaat heeft dinsdagochtend de extra brug over de Waal in de A50 opengesteld voor het verkeer. Het verkeer richting het zuiden kan vanaf nu gebruik maken van drie rijstroken op de extra brug (in plaats van voorheen twee rijstroken op de bestaande brug). Rijkswaterstaat verwacht dat de doorstroming van het verkeer hierdoor verbetert.

Eerste verkeer over extra Waalbrug in A50Verkeer richting het noorden kan vanaf donderdag 23 mei rijden over de extra brug met drie rijstroken (hetzelfde aantal als nu over de bestaande brug). In beide richtingen geldt een maximumsnelheid van 90 km per uur op de extra Waalbrug vanwege versmalde rijstroken en het ontbreken van de vluchtstrook. Zodra de renovatie van de bestaande brug klaar is, passeert het verkeer op de A50 in beide richtingen de Waal met een maximumsnelheid van 120 km/uur.

‘Een mooie dag’
‘Het is een mooie dag voor de weggebruikers. We verwachten dat fileknelpunt nummer 1 in Nederland nu uit de top 10 verdwijnt. Na de renovatie zijn files hier helemaal opgelost. Dat zal veel weggebruikers gelukkig maken’, aldus minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu). De minister vindt het niet alleen belangrijk om de file op te lossen, maar wil er ook voor zorgen dat de file zich niet verplaatst naar een volgend punt. De wegverbreding A50 Ewijk Valburg zal leiden tot een geconcentreerder aanbod van verkeer in het nabij gelegen knooppunt Neerbosch in de richting Venlo. Schultz van Haegen: ‘Door de recente verdubbeling van de verbindingsweg A73 knooppunt Ewijk / Beuningen richting Venlo in knooppunt Neerbosch, kan het verkeer hier nu op een veilige en vlotte manier doorstromen.’

Gefaseerd
Rijkswaterstaat werkt sinds januari 2011 aan de wegverbreding A50 Ewijk – Valburg naar 2×4 rijstroken en de realisatie van een extra brug over de Waal. De afgelopen periode is een groot deel van het tracé al geschikt gemaakt voor de 2×4 situatie. Ook zijn de knooppunten Ewijk en Valburg aangepast voor deze toekomstige situatie. Daar waar het qua veiligheid mogelijk was, is deze extra wegcapaciteit beschikbaar gesteld aan de weggebruiker. Dat geldt nu ook voor 2 x 3 rijstroken op de extra brug.

Wegverbreding A50 Ewijk – Valburg
De bouw van de extra brug over de Waal startte in januari 2011. Vanaf 21 mei 2013 rijdt het verkeer op de A50 tussen Ewijk en Valburg over deze brug met 2×3 rijstroken en vervolgt de renovatie van de naastgelegen bestaande brug buiten het verkeer. Na de renovatie van de bestaande brug heeft het verkeer tussen de knooppunten Ewijk en Valburg de beschikking over 2 x 4 rijstroken in beide richtingen. Hierdoor verbeteren de doorstroming van het verkeer, de verkeersveiligheid en de bereikbaarheid van de regio.