Eerste palen LNG Break Bulk terminal Rotterdamse Maasvlakte

948

ROTTERDAM – Deze maand zijn de eerste palen geslagen van de LNG Break Bulk terminal op de Maasvlakte (havennummer 9735). Het gaat om een nieuw te graven insteekhaven en de bouw van een LNG-overslaginstallatie.

Eerste palen LNG Break Bulk terminal op MaasvlakteDaardoor kunnen kleine hoeveelheden vloeibaar aardgas worden verladen naar bunkerschepen en kleine LNG-tankers. Het is de bedoeling dat de bouw eind 2015 gereed is en dat de terminal in 2016 in gebruik wordt genomen.

De bouw van de LNG Break Bulk terminal past in het beleid van het Havenbedrijf. Dat is erop gericht om de transitie van stookolie naar LNG als brandstof voor scheepvaart te stimuleren en de markt voor LNG tot volle ontwikkeling te brengen in Rotterdam. De Europese Unie ondersteunt ook de bouw van de LNG Break Bulk terminal. Ze heeft in totaal een bedrag van € 34 miljoen gereserveerd voor de aanleg van breakbulk-terminals in Gothenburg en Rotterdam.

LNG in Rotterdam

Sinds 2011 heeft de haven van Rotterdam een speciale terminal voor de op- en overslag van vloeibaar aardgas; de Gate terminal. De eerste binnenvaartschepen die op LNG varen doen inmiddels Rotterdam aan. Het Havenbedrijf investeert in de nautische infrastructuur voor LNG, is nauw betrokken bij de totstandkoming van de benodigde (inter)nationale regelgeving en investeert in de samenwerking met relevante partners.

LNG

LNG – liquefied natural gas – staat voor vloeibaar aardgas. Aardgas (methaan) wordt vloeibaar bij een temperatuur van  -162 graden Celsius. Schepen die varen op LNG zijn stiller en veroorzaken nauwelijks uitstoot van zwavel- en stikstofoxiden. Bovendien kan de uitstoot van CO2 worden gereduceerd met 15 procent. (Bron: Haven Rotterdam)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief