Eerste MAN bestelwagen

757

LEUSDEN Truckfabrikant MAN heeft haar eerste bestelwagen, de TGE, laten zien. De eerste MAN TGE’s moeten in de zomer van volgend jaar op de weg te zien zijn.

MAN bestelwagenDe MAN TGE biedt een keuze uit twee wielbases, drie dakhoogten en drie lengteversies. De lengte van de gesloten bestelbussen loopt uiteen van 5.983 mm tot 6.833 mm en zelfs 7.388 mm voor de MAN TGE met grote overhang. De hoogten worden geschat op 2.340 mm, 2.575 mm en 2.800 mm. Afhankelijk van de gekozen uitvoering bedraagt het maximale laadvolume 18,3 kuub. Het aanbod van carrosserievarianten bestaat uit meerdere bestelwagen versies en chassis-modellen met enkele en dubbele cabine. De basisversie van de TGE begint bij een maximaal toelaatbaar gewicht van 3 ton en loopt op tot maximaal 5,5 ton. Via een trekhaak kan met een aanhanger nog eens maximaal 3,5 ton worden toegevoegd.

Nieuwe diesels
Met de MAN TGE introduceert MAN een compleet nieuwe generatie dieselmotoren. Die debuteerde ruim een jaar geleden in de volledig nieuwe en succesvolle Volkswagen Transporter en staat daarmee wederom borg voor een lange levensduur en MAN bestelwagen2betrouwbaarheid. Bovendien werd de krachtige viercilinder speciaal ontwikkeld met het oog op de ‘zware’ vereisten die aan een bedrijfswagen gesteld worden. De reeks 1.968 cc motoren bestaat uit vermogensvarianten van 75 kW/102 pk, 90 kW/122 pk, 103 kW/140 pk en 130 kW/177 pk.
Afhankelijk van het totale toegestane gewicht bestaat de keus uit aandrijflijnen uit voorwiel-, achterwiel- en vierwielaandrijving. In alle gevallen kan die aandrijving gecombineerd worden met een handgeschakelde zesversnellingsbak of een 8-traps automaat.
Volgens MAN heeft de TGE met 0,33 de laagste cW-waarde en het laagste brandstofverbruik in zijn klasse.

De nieuwe MAN TGE is vanaf maart volgend jaar te bestellen. De productie start in april 2017. De marktintroductie in Nederland staat twee maanden later gepland.