Eerste lichting machinisten railvervoer ontvangt MBO-diploma

728

Zo’n 40 jongeren ontvangen woensdagavond 10 juli als eerste in Nederland een MBO-diploma machinist railvervoer. De jongeren volgde de afgelopen twee jaar een voltijd MBO-opleiding bij het Scheepvaart en Transport College (STC) in Rotterdam.

Het STC begon in 2011 met deze MBO-opleiding omdat railvervoerders vanwege vergrijzing dringend behoefte hebben aan de instroom van jonge machinisten. Voor die tijd Eerste lichting machinisten railvervoer ontvangt MBO-diplomabestond er geen MBO-opleiding voor machinisten en werden zij opgeleid door het bedrijfsleven in de railsector.
De opleiding van het STC duurt twee jaar, is in overleg met het bedrijfsleven ontwikkeld en voldoet aan alle eisen die het ministerie van OC&W stelt aan MBO-opleidingen.

95% gelijk aan de slag
Na twee jaar zijn de deelnemers volledig klaargestoomd om zelfstandig een trein te rijden. 95% van de deelnemers die woensdag hun diploma krijgt heeft inmiddels een arbeidscontract bij een railvervoerder getekend.  Dit is in veel gevallen de railvervoerder waar de laatste stage heeft plaatsgevonden. De railvervoerders zijn dan ook zeer te spreken over de kwaliteit van de jonge machinisten.

De opleiding
De opleiding bereidt de deelnemers voor op een machinistenfunctie bij een goederenvervoerder, personenvervoerder of spooraannemer. De opleiding trekt deelnemers uit het hele land. Er is tijdens de tweejarige opleiding veel aandacht besteed aan theorie en praktijk. In totaal lopen de deelnemers dertig weken stage bij verschillende railvervoerders. Hierdoor bouwen zij brede kennis en ervaring op.

Meer nieuws over spoorvervoer:
Vijf doden en 40 vermisten bij treinramp Canada
België in actie tegen afschaffing spoorsubsidie
Eerste Italiaanse containerterminal bij InlandLinks
Mansveld onderzoekt mogelijkheden Calandbrug
Stijging in internationaal spoorvervoer, binnenlands neemt af
Havenbedrijf Antwerpen richt spooroperator Antwerp Railport op

twitter