Eerste koelbus op zonnepanelen

865

Voor de nieuwe huis-aan-huis bezorgdienst van biologische producten heeft Leen Menken Foodservice Logistics vanaf heden een Volkswagen BlueMotion Transporter met koeling op zonnepanelen. De eerste op zonne-energie gekoelde bus die in Nederland rond rijdt.

Eerste koelbus op zonnepanelenDe zonnepanelen zorgen voor een constante temperatuur van 2 tot 4 graden Celsius in de laadruimte. Bij daglicht zonder zon werken de zonnepanelen al voor 80% en is er voldoende capaciteit voor een lange werkdag. Wanneer de zon schijnt wordt de accu nog verder opgeladen. Op deze manier wordt de motor niet extra belast door een koeler wat zorgt voor een brandstofbesparing van 10 tot 12%. Wanneer de motor uit staat blijft de koeling werken en blijft de temperatuur constant, zelfs in een donkere ruimte blijft de koeling het nog 4 uur doen.

Duurzaam
De koelwagen is ontwikkeld door Carrosseriefabriek Harderwijk en levert een belangrijke bijdrage aan de ambities van Menken op het gebied van duurzaam transport. Menken is vanuit haar distributiecentrum in Zoetermeer gestart met koel- en vriesleveringen aan consumenten. Waar tot voor kort alleen met bakwagens en trailers geleverd werd aan bijvoorbeeld horecaketens en retailers, wordt er nu ook direct bij de consument aan huis geleverd.

Op weg naar elektrisch
Menken is van oudsher een vrieshuis. Het bedrijf speelt een belangrijke rol in de logistieke sector. Leen Menken, algemeen directeur, ziet dit als de aftrap voor een reeks groene investeringen in het Menken wagenpark: ‘de stap naar het elektrisch rijden wordt hiermee een stuk kleiner. Het elektrisch rijden is volop in ontwikkeling, zodra er meer kilometers gemaakt kunnen worden met de elektrische wagen gaan wij de consument nog ‘groener’ haar producten bezorgen.’

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter