Eerste gipsvaart komt aan in Amsterdam

992

Saint-Gobain Gyproc Nederland, Van Keulen Hout en Bouwmaterialen en Bureau Voorlichting Binnenvaart lanceerden vandaag een logistieke innovatie: het vervoer van bouwmaterialen op pallets over water. Vandaag leverde Gyproc met de eerste gipsvaart maar liefst 700 pallets gipsplaten af bij Van Keulen in Amsterdam.

Eerste gipsvaart komt aan in AmsterdamDe pallets zijn via de binnenvaart aangevoerd vanuit de productielocatie van Gyproc in Kallo in België. De levering over water vervangt 35 vrachtwagens en zorgt voor 35 procent minder CO2-uitstoot*.

Rob Post, stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Noord, nam de eerste pallet in ontvangst in de haven waar Van Keulen Hout en Bouwmaterialen is gevestigd. Door te kiezen voor transport via het water, geven de betrokken organisaties gevolg aan de aanbevelingen van Annemarie Jorritsma van schippersvereniging Koninklijke Schuttevaer, die Amsterdamse ondernemers eerder opriep meer gebruik te maken van de waterwegen. Ook de binnenvaartsector stimuleert transport via het water met the Blue Road-campagne.

John Veerman, directeur bij Van Keulen Hout en Bouwmaterialen: “Als logistieke hub buiten de stad ontvangen wij dagelijks wel dertig vrachtwagens aan de poort, terwijl we ook beschikken over een kade aan het water. Na een oproep van ons in het vakblad Schuttevaer zijn wij samen met het Bureau Voorlichting Binnenvaart en diverse marktpartijen gaan kijken hoe wij beter gebruik konden maken van onze kade. Saint-Gobain Gyproc, producent van gipsafbouwsystemen, bleek hierbij de juiste partner. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is voor ons een werkwoord. Veel bedrijven dragen het uit, wij voeren het uit. Dit type transport zorgt niet alleen voor minder CO2-uitstoot, maar ook voor minder verkeer op de ring rond Amsterdam.”
Het vervoeren van producten op pallets in een binnenvaartschip wordt nog niet op grote schaal toegepast. In België zijn al eerder stenen op pallets duurzaam over water vervoerd, maar op de Nederlandse vaarwegen kwam het nooit verder dan een testvaart. Volgens Eric Vermeer van Jogo Shipping is er veel mogelijk. Samen met de Particuliere Transport Coöperatie zorgde hij voor een binnenvaartschip dat geschikt is voor het vervoer van pallets. “In de bouw liggen veel bedrijven aan het water. Met deze proefvaart willen wij deze bedrijven inspireren om net als Van Keulen de stap naar vervoer over het water te zetten.”

“Als klantgerichte organisatie denken wij graag met onze klanten mee”, zegt Peter Janmaat, algemeen directeur van Saint-Gobain Gyproc Nederland. “Wij zijn dan ook enthousiast over deze alternatieve transportvorm waarmee Van Keulen zich ook op de kaart zet als innovatieve onderneming met oog voor duurzaamheid. Dit sluit optimaal aan op onze eigen sterke ambities om duurzaam te ondernemen. Gips is volgens NIBE een van de meest duurzame bouwmaterialen, mede doordat het oneindig recyclebaar is. We zijn continu bezig om onze producten en processen te innoveren en te optimaliseren. Dat onderstrepen we met deze samenwerking met Van Keulen.”
Van Keulen is in de ontwikkeling van de plannen voor transport intensief begeleid door de logistiek adviseurs van het Bureau Voorlichting Binnenvaart. Het bureau biedt het Nederlandse bedrijfsleven in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu op maat gemaakte logistieke binnenvaartadviezen.