Eerste 7 certificaten Lean and Green Solutions

727

Connekt heeft donderdag in Delft de eerste 7 certificaten voor Lean and Green Solutions uitgereikt. Lean and Green Solutions zijn producten of diensten die een bijdrage leveren aan CO2 reductie in de mobiliteit. De 7 certificaten gingen naar Imtech/Peek, KPN, LNG24, Qualcomm, Scania, Thunderbuild en TomTom.

connektDe Lean and Green Solutions maken deel uit van het Lean and Green programma van Connekt, een community van bedrijven en overheden in de mobiliteitssector die laten zien dat concurrentiekracht en duurzaamheid hand in hand gaan door 20% CO2 binnen 5 jaar te besparen. De Lean and Green Star symboliseert het bereiken van deze prestatie. Lean and Green is gestart in de logistieke sector en breidt uit naar andere sectoren, zoals de personenmobiliteit, maar ook bijvoorbeeld internationaal.

Winnaars
Imtech/Peek kreeg de prijs voor Coöperatief ITS Platform: een kruispuntregelaar. Chauffeurs die het advies van een kruispuntregelaar opvolgen (dat kan door draadloze communicatie waarbij de chauffeur advies krijgt over de aanrijsnelheid tot het kruispunt of hoelang het verkeerslicht op rood of groen staat)  kan een CO2 en brandstofverbruik reductie halen van 13 procent, omdat het systeem leidt tot minder stops.

KPN won met de ConferenceCard; een kaart waarmee zonder te reserveren op afstand kan worden vergaderd, samengewerkt en gepresenteerd. Het enige dat nodig is, is een (mobiele) telefoon en een pc met internet aansluiting (voor webconferencing).

LNG24 won de award met LNG. LNG24 investeert in een landelijk netwerk van tankstations voor LNG. LNG geeft 90 procent minder uitstoot van fijnstof en stikstof dan diesel en geeft een lagere uitstoot van CO2. Een LNG-motor is 50 procent stiller dan een dieselmotor waardoor de venstertijden worden verruimd. Rijden op bio-LNG reduceert de CO2-uitstoot op de hele keten met 70 procent ten opzichte van diesel.

Qualcomm kreeg de award voor de Driver Style Evaluation (DSE)  oplossing die in samenwerking met Iveco voor de Stralis Hi-Way modellen gerealiseerd is. DSE helpt brandstofverbruik en CO2 uitstoot te reduceren door chauffeurs tijdens het rijden te coachen met betrekking tot hun rijgedrag. De fleetmanager kan de prestaties op afstand via IVECONNECT Fleet evalueren. Het idee dat aan de basis ligt van deze oplossing, werd geboren uit het besef dat een efficiënte rijstijl 5 tot 12 %* brandstofbesparing kan opleveren en een aanzienlijk lager CO2 uitstoot.

Scania Fleet Consultancy was het winnende systeem voor de truckfabrikant. Fleet Consultancy zorgt voor brandstofbesparing. Basis is een intensieve Driver Follow Up die de vorm heeft van een game. De chauffeur krijgt maandelijks een rapport en een telefoontje van zijn Driver Coach. Voor iedere parameter die bijdraagt aan een zuinig en anticiperend rijgedrag is een uitdaging beschikbaar met verschillende levels. Het spel is webbased en ook beschikbaar op smartphones. Het spel geeft vóór en na de gereden rit informatie over de behaalde resultaten en de mogelijke verbeterpunten.

ThunderBuild ontving het certificaat voor Platform; een systeem dat informatie over logistieke processen binnen ketens door verschillende soft- en hardware toepassingen eenvoudig ontsluit. Dit leidt tot realtime inzicht binnen ketenpartners waardoor processen kunnen worden geoptimaliseerd.

TomTom ontving de prijs voor Het WORKsmart fleet management-concept. Hiermee  kunnen voertuigen op de weg zijn door middel van TomTom voertuigvolgsystemen verbonden worden met een  online fleet management applicatie waardoor voertuigen efficiënter ingezet kunnen worden. Een besparing van 10 procent op de kosten van het wagenpark is haalbaar hierdoor inclusief en verbeterde service en verhoging van de productiviteit.