Politie staakt zoektocht naar schipper van beunschip Rick

1043

BRESKENS – Het Landelijk Team Onderwater Zoekingen (LTOZ) van de politie heeft de zoektocht naar de schipper van het beunschip Rick gestaakt. De 35-jarige Rick Broekmeulen is niet gevonden.

Beunschip Rick drijft weer, maar nog geen spoor van vermisteDe zandzuiger Interbalast 1 meldde vorige week iets na donderdag middernacht dat het beunschip Rick was gekapseisd op de Westerschelde, ongeveer zes kilometer oost van Breskens. Aan boord bevonden zich drie personen. De Interballast-1 was aan het overladen op de Rick toen dat schip plotseling omsloeg. Eén persoon stond aan dek en werd aan boord genomen van de Interballast-1. De watertemperatuur was ca. 4 graden Celsius. De twee anderen raakten vermist. Vrijdagochtend werd één vermiste alsnog onderkoeld gevonden.

Direct werden de reddingboten van Breskens en Hansweert gealarmeerd. Duikassistentie werd aangevraagd bij de Koninklijke Marine. Zij kwamen met een eigen vaartuig en waren rond 01.15 uur ter plaatse. De reddingboot van Hansweert kon zodoende direct naar de plaats van het ongeval om mee te zoeken. De twee reddingboten van Breskens maakten zoekslagen. Diverse binnenvaartschepen zetten sloepen overboord om mee te zoeken.

Op de kop

Het wrak van de Rick lag op zijn kop. De sleepboot Multratug-22 maakte vast aan het schip om te voorkomen dat het verdreef. Er werden vijf duikers ingezet van de Belgische marine en bergingsbedrijf Multraship die om beurten te water gingen. Duikers meldden dat het stuurhuis van de Rick in elkaar gedrukt was. Zij konden zodoende het schip niet in. De situatie rond het wrak bleek te instabiel en te gevaarlijk. Er werden diverse klopproeven gedaan op het wrak, maar die werden niet beantwoord.

Vrijdagmorgen is het kraanschip Cormorant vertrokken uit Sluiskil richting plaats incident. Rond half tien ging een reddinghelikopter vanaf de Maasvlakte onderweg, deze ging zoekslagen maken. Het schip was dan al voor negentig procent doorzocht, alleen de stuurhut was door de schade nog niet toegankelijk. Het kraanschip Cormoran ging bezig met aanbrengen van stroppen om het schip te lichten. Ook was er een schip voor eventuele oliebestrijding ter plaatse.

Kantelen

Vrijdagavond tegen 18.00 uur werd het wrak van de Rick van de zandplaat getrokken. Bergers wisten eerder het wrak van het gekapseisde beunschip Rick naar dieper water te slepen om het vervolgens te kantelen. Hij was aanspreekbaar, maar onderkoeld. Een ander bemanningslid kon eerder al worden gered. De bok Cormorant van Multraship wist  het schip rond half vijf te kantelen en leeg te pompen. De Rick is voor verder onderzoek naar de Autrichehaven gebracht. (Bron: Kustwacht/Foto: KNRM)

Lees ook:
Overlevende mbs Rick zag in luchtbel duiker langs komen

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief