EBU vraagt Europa en CCR steun gevolgen Duits minimumloon

437

ROTTERDAM – De Europese Binnenvaart Unie (EBU) legt bij de Centrale Commissie voor de Rijnvaart (CCR) een klacht neer over de gevolgen van het Duitse minimumloon voor de binnenvaart. De EBU vraagt de Europese Commissie te onderzoeken of het Mindestlohngesetz strookt met Europese wetgeving.

Nederlands wegtransport verliest marktaandeel in DuitslandWegvervoersorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) diende in december al een klacht in bij de Europese Commissie over de invoering van het minimumloon in Duitsland en de daarmee gepaard gaande lasten voor de transportsector. TLN vroeg zich af of Duitsland deze wetgeving überhaupt mag opleggen aan buitenlandse bedrijven en dan met name aan bedrijven die internationaal vervoer verrichten.

‘Niets aan te doen’

Vorige week bleek dat Duitsland voorlopig niets gaat doen aan de eisen die worden gesteld in verband met het minimumloon. Dat zeiden vertegenwoordigers van het Duitse Ministerie van Financiën en  Economische zaken tegen het bestuur van BLN-Koninklijke Schuttevaer.

Van Duitse zijde werd gereageerd dat de huidige regelingen voorlopig nog niet aangepast kunnen worden. Zo werden suggesties om het vaartijdenboek als registratie voor de aanwezigheid in Duitsland te gebruiken door de Duitsers meegenomen maar zijn nog niet goedgekeurd.

500.000 euro boete

De International Road Transport Union (IRU) vroeg deze week een onmiddellijk moratorium op de handhaving van het Duitse minimumloon in het internationale vervoer over de weg. De IRU vraagt de Duitse autoriteiten op te treden nadat ook Bondskanselier Angela Merkel de problemen erkende. ‘Volgens de interpretatie van de Duitse autoriteiten geldt de nieuwe wet voor alle vervoer in Duitsland, zelfs wanneer een vrachtwagen gewoon op doorreis is voor een paar uur’, vertelt Michael Nielsen van de IRU. ‘Het is onaanvaardbaar dat de Duitse autoriteiten boetes aan bedrijven kunnen opleggen van maximaal 500.000 euro.’

Meer over het minimumloon:
IRU eist direct moratorium op handhaving Duits minimumloon
Duitsland verandert niets aan eisen handhaving minimumloon
‘Controle op minimumloon Duitsland is feitelijk overbodig’
Wegvervoer dient klacht tegen Duitsland in over minimumloon
‘Regels minimumloon Duitsland druisen in tegen vrij verkeer’

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief