€ 15.000 voor detectiesysteem naar vermiste drenkelingen

413

De Stichting Beunschepen doneert 15.000 euro aan BLN-Koninklijke Schuttevaer voor onderzoek naar een detectiesysteem voor het vinden van stoffelijke overschotten van vermiste drenkelingen. ‘Met dit geld kan veel worden gedaan’, aldus directeur Kees de Vries. ‘Het brengt de oplossing voor dit pijnlijke en complexe probleem een stapje dichterbij.’

Leen ten Haaf uit hoofdbestuur Koninklijke SchuttevaerBLN-Koninklijke Schuttevaer werkt in dit project samen met Kenniscentrum RDM van Hogeschool Rotterdam en Imtech-marine. Er is door studenten en onderzoekers een product bedacht dat met kleine zenders en sonarontvangers werkt. Men maakt gebruik van makkelijk verkrijgbare technologie, waardoor het product betaalbaar en laagdrempelig is.

CHHRB

Het drenkelingen detectie instrument, dat de naam CHHRB-badge heeft gekregen (Customisable Hydrophonic Rescue and Recovery Badge) wordt in de zakken van (werk)kleding gedragen en heeft de omvang van een kleine zaklantaarn. Als een drenkeling vermist is en er een zoekactie wordt opgezet, ontvangt de detectiebadge het sonarsignaal van de zoekers, waardoor het stoffelijk overschot gelokaliseerd kan worden.

BLN-Koninklijke Schuttevaer besteedt de 15.000 euro aan:

  • het detectie-instrument productrijp maken;
  • onderzoek en ontwikkeling van en goed sonarzoeksysteem;
  • onderzoek naar mogelijkheden om de CHHRB-badge op 10, 15 of 20 km te lokaliseren;
  • het ontwikkelen van een delta systeem met geluid waarbinnen nauwkeurige plaatsbepaling van de badge mogelijk is.
Schippersgeld

Het geld uit het fonds van de Stichting Beunschepen werd in het verleden opgebracht door schippers die voor het vervoer van zand voor ‘natte werken’ een afdracht deden per kuub aan de Vereeniging Centrale Baggerbedrijf (CB). De CB ging in 1995 op in de VBKO, de huidige Vereniging van Waterbouwers. Toen de VBKO werd opgericht, werd het geld van de beunschepen apart gezet en in juli 2002 werd de Stichting opgericht met als doel het geld te beheren. Doelstelling is dat de middelen worden besteed aan onderzoeken die direct positief kunnen bijdragen aan de binnenvaart in de breedste zin des woords. (Bron: BLN-Koninklijke Schuttevaer)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief