Duwvaartkolk Bernhardsluis in Tiel tot maandag gestremd

472

De duwvaartkolk van de Prins Bernhardsluis in Tiel is vanwege werkzaamheden gestremd van vrijdag 20 juni 7 uur  tot en met maandag 23 juni 22 uur.

Het sluiscomplex bestaat uit twee sluiskolken, een sluiskolk van 350×18 meter en een sluiskolk van 260×24 meter. De sluiskolk van 24 meter breedte is geschikt voor de vierbaksduwvaart. De hefdeuren van de duwvaartkolk zijn voorzien van vangconstructies, een stalen vangnet dat voorkomt dat Duwvaartkolk Bernhardsluis tot maandag gestremdeen schip tegen de deur kan varen.

35.000 schepen

De Prins Bernhardsluis vormt de verbinding tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en de Waal en ligt op de scheepvaartroute tussen Amsterdam en Duitsland. Jaarlijks passeren ongeveer 35.000 schepen. Daarnaast beschermt de sluis het achterland bij hoog water.

De sluis wordt vanaf het middenterrein 24 uur per dag en alle dagen van het jaar bediend door sluismeesters. Monitoren binnen en camera’s buiten zorgen ervoor dat er goed zicht is op de sluiskolken.

Renovatie

Tussen 2008 en 2010 vond de laatste grote renovatie plaats. De duwvaartsluis kreeg nieuwe hefdeuren en vangconstructies, het bedieningsgebouw is gemoderniseerd en de bekabeling en het beton zijn vernieuwd of grondig opgeknapt.

Kleinere reparaties of minder ingrijpende delen vervangen vinden gemiddeld één tot enkele keren per jaar plaats. Indien een van beide sluiskolken gestremd moet worden, geeft dat een extra wachttijd voor schippers van gemiddeld een half tot 3 uur. (Bron: RWS)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief