Duizenden euro’s tegoed na narekenen loonstrookje

511

UTRECHT – Verschillende werknemers hebben al duizenden euro’s tegoed na het narekenen van het loonstrookje door CNV Vakmensen. Een kapster kreeg 8.000 terug, een metaalarbeider 4.500 euro plus een loonsverhoging van 166 euro per maand.

Duizenden euro’s tegoed na narekenen loonstrookjeEen metaalarbeider hah het idee dat hij niet volgens de cao werd betaald. De loonspecialist van CNV Vakmensen constateert dat hij inderdaad jarenlang te weinig salaris heeft gekregen. In overleg met de werkgever wordt een schikking afgesproken. De werknemer krijgt netto 4.500 euro uitbetaald. Daarnaast krijgt hij meteen een loonsverhoging van 166 euro bruto per maand.

Loopt storm

Volgens Karel Bravenboer van CNV Vakmensen loopt het storm bij de verzoeken om een looncontrole. ‘Twee weken na de start van de campagne hebben ruim 1.500 werknemers aan CNV Vakmensen gevraagd om hun salaris van januari eens goed te controleren. In januari kijken mensen toch altijd wat beter naar hun loonstrookje. Soms komen ze er niet goed uit. Het is voor een leek vaak ook moeilijk om te controleren of het allemaal klopt. Wij gaan daarmee veel verder dan algemene rekentools, die mensen op internet kunnen invullen. Wij kijken bijvoorbeeld ook naar parttime-percentages, reiskosten, pensioenpremies, overuren, specifieke cao-afspraken. Het gaat ons erom dat onze leden een persoonlijk, betrouwbaar beeld krijgen van hoe het er met hun loonstrookje voor staat.’

Groen, oranje, rood

De looncontrole krijgt het stempel groen, oranje of rood. ‘In de meeste gevallen zal het in orde zijn, dus groen. Bij oranje gaat het om kleine verschillen. We laten het aan de werknemer zelf om daar actie op te ondernemen. Bij rood moet je echt denken aan grote bedragen. In overleg met de werknemer kunnen we dan een juridische procedure starten. Dat laatste komt regelmatig voor. En dan kan het opeens om flinke bedragen gaan.’

Komende maanden

De looncontrole-actie neemt de komende maanden nog in beslag. ‘We vragen de mensen nu eerst om ons een aantal gegevens toe te sturen, zoals de arbeidsovereenkomst en de laatste twee loonstrookjes. Daarna kunnen we pas echt aan de slag.’ (Bron: CNV/Foto: Raet)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief