Duitsland wil strengere eisen geluidsnormen binnenvaart

1184

Duitsland wil strengere eisen stellen aan de geluidsemissies van de binnenvaart. De nieuwe eisen gaan niet ver genoeg en de Duitsers halen een oud voorstel uit de kast waarbij men de geluidsnormen nog verder aan wil scherpen voor schepen gemeten 25 meter van de wal.

Duitsland wil strengere eisen geluidsnormen binnenvaartVolgens de vertegenwoordigers van de Algemeene Schippers Vereniging (ASV) konden velen die aanwezig waren bij het laaysye Overleg Techniek en Nautiek Binnenvaart (OTNB) hun lach niet inhouden als het ministerie van Infrastructuur en Milieu met dit voorstel komt en horen het met ongeloof aan. De ASV vraagt de Nederlandse delegatie de lidstaten duidelijk te maken wat de werkelijke samenleving is waarin wij leven. ‘Waar het grootste deel van de binnenvaart op het punt staat failliet te gaan en een ander groot deel zijn schip moet laten slopen, omdat men niet meer aan al die onzinnige eisen kan voldoen. Daar is niet instemmend op geantwoord. Onze conclusie is dat men niet de indruk heeft dat men de andere lidstaten daarin kan overtuigen.’

Uitstel

Door het moratorium zijn de verplichtingen om aan de geluidseisen te voldoen voorlopig voor vijf jaar uitgesteld. ‘Inmiddels is er een TNO rapport verschenen waaruit blijkt dat 95% van de schepen niet aan de eisen kan voldoen en dat het minimaal 80.000 euro gaat kosten om de decibellen met een effectief aantal af te laten nemen’, meldt de ASV. ‘Nu vindt er een vervolgonderzoek plaats om te kijken hoe men goedkopere maatregelen kan treffen.’ (Bron: ASV)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief