Duitsland kan met tolheffing één miljard euro mislopen

427

Als de Duitse regering de tolplannen doorzet, kan de Duitse economie tot één miljard euro mislopen, terwijl de tolheffing ‘slechts’ 250 miljoen euro opbrengt. Dat blijkt uit onderzoek onder 5025 Nederlanders van 18 jaar en ouder van onderzoeksbureau I&O Research.

Alexander Dobrindt, de Duitse minister van Verkeer (CSU), wil vanaf 2016 tol gaan heffen op de Duitse wegen. Automobilisten of motorrijders die naar of door Duitsland willen rijden, zouden vanaf dat moment bij de Duitse grens moeten betalen voor het gebruik van de wegen. Dobrindt verwacht dat de Nederlanders gewoon blijven komen. Nu besteden Nederlanders jaarlijks zo’n 3,8 miljard euro DNHK twijfelt aan logica tolheffing in Duitslandin Duitsland aan toerisme, dagtripjes, winkelbezoek, tanken, familiebezoek, zakelijk bezoek en uitgaan.

Ad hoc

Het onderzoek bevestigt de verwachtingen van Dobrindt niet. Het effect van de tolheffing is het grootst op ‘ad hoc reisgedrag’: Nederlanders die naar Duitsland gaan om te winkelen, voor dagtripjes, (korte) vakanties of om te tanken, gaan dat beduidend minder doen. Voor deze activiteiten is het economische effect ook het grootst. Op zakelijk of woon/werkverkeer, familiebezoek of doorreisverkeer, heeft de Duitse tol minder (economisch) effect hebben.

Negatief

Nederlanders staan veel vaker negatief (66%) dan positief (6%) tegenover de Duitse tolplannen. In de grensstreek met Duitsland is maar liefst 80% negatief. Het is niet zo dat Nederlanders nu in meerderheid vinden dat voor de Nederlandse wegen ook tol moet worden ingevoerd, maar ruim twee derde vindt de plannen wel strijdig met de Europese gedachte van open grenzen en markten.

Bijna twee derde vindt de plannen discriminerend voor niet-Duitsers. Duitsers krijgen het geld namelijk via de belasting. (Bron: I&O Research)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief