Duitsers protesteren voor verplicht roetfilter binnenvaart

930

Duitse milieuactivisten hebben vrijdagmorgen in Berlijn geprotesteerd voor het verplicht installeren van roetfilters op binnenvaartschepen. De actievoerders vinden het raar dat automobilisten een roetfilter in de auto moeten hebben om de Duitse steden in te mogen en dat de binnenvaart de steden blijft vervuilen.

Onder het motto ‘Volle Fahrt voraus? Aber nur mit Rußfilter!’ toonden de actievoerders met een mobiel meetapparaat voor roetdeeltjes aan dat binnenschepen zonder filter tussen de vijftien en veertig keer de normale waarde voor de uitstoot van roetdeeltjes overschreden. De actievoerders waren door de milieuorganisaties BUND, Duitsers protesteren voor verplicht roetfilter binnenvaartNABU, VCD en DUH tot actie opgeroepen.

Weinig roetfilters

Volgens verkeersdeskundige Jens Hilgenberg van de Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland (BUND) werkt het niet om het aan de binnenvaart over te laten vrijwillig een roetfilter te installeren. ‘Tot nu toe zijn er nog maar weinig binnenvaartschepen die vrijwillig een roetfilter hebben geïnstalleerd. En omdat het voor het overgrote deel gaat om rijksvaarwegen, kunnen de deelstaten en de gemeenten niets doen en zijn ze met handen gebonden.’

De actievoerders willen dat de Duitse verkeersminister Dobrindt en milieuminister Hendricks ervoor gaan zorgen dat gemeenten zelf kunnen beslissen dat voor de binnenvaart dezelfde waarden gaan gelden als voor het wegvervoer. ‘De techniek voor roetfilters is al lang beschikbaar en de roetfilters moeten nu zo snel mogelijk in de hele binnenvaart worden geplaatst’, vinden de actievoerders.

Voorsprong verspelen

Volgens de actievoerders is het goederenvervoer over de binnenwateren nog steeds een van de meest milieuvriendelijke manieren om goederen te vervoeren. ‘Toch moet de binnenvaart de voorsprong in het CO2-voordeel niet verliezen door te weinig vooruitgang te boeken in de preventie van roet en stikstofdioxide.’ (Bron: BUND)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief